Wereldwijd moeten de voetbalvrouwen hard werken voor erkenning
NOS Voetbal

Vrouwenvoetbal vaak ondergeschoven kindje

Landen zonder een nationaal vrouwenteam, het ontbreken van nationale meisjesteams, geen vrouwencoaches en zelfs landen zonder een vrouwencompetitie: het komt nog heel veel voor.

De wereldvoetbalbond FIFA onderzocht in 2014 op diverse aspecten de ontwikkeling en acceptatie van vrouwenvoetbal. De uitkomsten van het onderzoek, waaraan 177 van de 204 aangesloten landen deelnamen, tonen aan dat in veel landen er nog veel terrein valt te winnen voor de voetballende vrouwen.

Zo blijkt dat meer dan driekwart van de landen géén coaches in dienst heeft, die zich speciaal richten op de vrouwen. Twintig procent heeft géén nationaal vrouwenteam en maar liefst de helft geen nationale jeugdteams.

Ook op andere gebieden is er nog veel te winnen voor de vrouwen in de voetbalwereld. Slechts acht procent van de bestuurders is vrouw, van alle arbiters is tien procent vrouw en ook als coach zijn vrouwen zeldzaam: slechts zeven procent.

De FIFA heeft diverse projecten opgestart om de achterstand van vrouwen aan te pakken. Verdeeld over alle continenten zijn inmiddels bijna driehonderd programma's begonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl