Premier Rutte en minister Opstelten luisteren naar de kritiek van de oppositie
NOS Nieuws

Genoeg investeringen in veiligheid, zeggen VVD en PvdA

Coalitiepartijen VVD en PvdA bestrijden dat het kabinet te weinig investeert in de nationale veiligheid en terreurbestrijding. PvdA-leider Samsom zegt in het Kamerdebat over veiligheid dat er voldoende bezuinigingen zijn teruggedraaid en dat er genoeg wordt geïnvesteerd. "Maar het is onze taak als volksvertegenwoordigers om keuzes te maken in schaarse tijden."

De VVD sluit zich daarbij aan. "De voorgenomen bezuinigingen zijn ook met ónze steun teruggedraaid. Maar een groter budget betekent niet vanzelf dat het veiliger wordt."

Gaten dichten

De fractievoorzitters van de oppositiepartijen herhaalden hun kritiek. Ze denken dat er te weinig politieagenten, marechaussees en personeel bij de veiligheidsdiensten zijn. SP-leider Roemer: "Het lijkt erop dat de minister-president gaten dicht door ergens anders gaten te slaan. Dat is gevaarlijk en onverantwoord." D66-leider Pechtold: "Neem nu alvast mensen aan die we in de toekomst nodig hebben."

De fractievoorzitters zeggen dat zij alarmerende signalen krijgen van burgemeesters en politie. Rechercheurs hebben gemeld dat liquidatieonderzoeken stilliggen omdat ze weer naar de volgende liquidatie moeten.

"Zwak verhaal"

CDA-leider Buma: "De minister en de premier moeten toch hetzelfde gehoord hebben als wij? Accepteren ze dat, als er politie of marechaussee moet worden ingevlogen, er elders gaten ontstaan?"

Premier Rutte zei tijdens het betoog van Buma, buiten het bereik van de microfoon, “Zwak verhaal!” en barstte vervolgens in lachen uit. Kamervoorzitter Van Miltenburg vroeg de premier “zich te onthouden van dergelijk commentaar”. Fractievoorzitter Buma daagde premier Rutte uit het zelf beter te doen.

De PVV is de enige partij die vindt dat minister Opstelten moet opstappen. PVV-leider Wilders: "Doe me een plezier, stuur minister Opstelten met pensioen voor een aangename oude dag. Iets met hengels of postzegels." Minister Opstelten heeft hier niet op gereageerd.

Rutte vanuit vak K: zwak verhaal van Buma

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl