Benjamin Blom scoort met een try
NOS Sport

Redding nabij voor rugbybond

De toekomst van de Nederlandse rugbybond ziet er weer wat florissanter uit. Vanwege grote geldnood had de bond voor 1 februari geld nodig om te overleven.

Dankzij een voorschot van sportkoepel NOC*NSF en de internationale rugbybond (World Rugby) is dat voorlopig gelukt. Een definitieve oplossing is volgens voorzitter Janhein Pieterse aanstaande, want de bond ligt precies op koers met het reddingsplan.

Reddingsplan

Afgelopen december trok de Nederlandse Rugby Bond aan de bel, omdat er vanwege een ambitieuze koers in de afgelopen jaren te veel geld was uitgegeven. Dat leidde tot een schuld van een miljoen euro.

Tijdens de algemene ledenvergadering werden er afspraken gemaakt over een reddingsplan. De leden moesten opdraaien voor bijna zeven ton. Voor het resterende bedrag hoopte de rugbybond regelingen te treffen met schuldeisers, NOC*NSF en World Rugby.

Door de vooruitbetaalde subsidie is de druk nu iets van de ketel.

Janhein Pieterse, voorzitter rugbybond

Dankzij de hulp van de sportkoepel en de wereldrugbyfederatie is de eerste deadline gehaald. "Door de vooruitbetaalde subsidie is de druk nu iets van de ketel", aldus voorzitter Pieterse, die voor de definitieve redding een nieuwe deadline heeft vastgesteld. "Het is de bedoeling dat het op 31 maart is afgerond, maar het kan een paar weken uitlopen."

Pieterse is ook tevreden over de bijdrage van de leden, want van het benodigde geld is inmiddels negentig procent overgemaakt. Enkele verenigingen hebben om meer tijd gevraagd om het geld bij elkaar te krijgen.

Schuldeisers

De rugbybond probeert met de schuldeisers overeen te komen dat ze genoegen nemen met betaling van de helft van hun schuld. Met de twintig grootste crediteuren is daarover een akkoord bereikt. Met 250 kleinere schuldeisers, waaronder ook het personeel, worden nog gesprekken gevoerd.

Het zijn volgens Pieterse emotionele momenten, omdat de betreffende personen veel moeten inleveren. "Er komen nog lastige momenten, maar we hebben afgesproken dat iedereen een gelijke behandeling krijgt met betaling van de helft van het geld", aldus de voorzitter.

Pieterse is dan ook niet bang dat het alsnog fout gaat: "Ik heb persoonlijk geen angst, maar er is nog wel een kleine onzekerheid. We zijn nog niet definitief gered, want dat kan pas als iedereen akkoord is. Ik heb er wel vertrouwen in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl