André Onana bij zijn debuut in Nederland
NOS Voetbal

Komt de opvolger van Cillessen uit Kameroen?

Een heuse primeur deze week. Voor het eerst in de geschiedenis van het betaald voetbal stond er bij een Nederlandse club een doelman uit Kameroen onder de lat. André Onana heeft zich in de winterstop verbonden aan Ajax en debuteerde bij Jong Ajax in de eerste divisie.

Eerder waren wel veldspelers uit Kameroen actief in het betaald voetbal zoals Willie Overtoom, maar een doelman uit het West-Afrikaanse land is een unicum. De eerste Afrikaanse sluitpost was in de periode 1990-1992 de Nigeriaan Alloy Agu bij MVV. Hij speelde 45 wedstrijden.

In het seizoen 1993-1994 kwam zijn landgenoot Peter Rufai uit voor Go Ahead Eagles (12 duels). Bij Feyenoord heeft in de periode 2005-2008 de Egyptenaar Sherif Ekramy onder contract gestaan. Hij kwam zeven maal uit de Rotterdamse club.

Khalid Sinouh

De in Amsterdam geboren Marokkaan Khalid Sinouh was het langst actief in het betaald voetbal. Hij speelde vanaf 1997-2014 bij achtereenvolgens HFC Haarlem, sc Heerenveen, RKC Waalwijk, AZ, FC Utrecht, NEC en Sparta. Hij speelde ruim 200 wedstrijden in de Nederlandse competitie.

Van alle Afrikaanse goalies maakte Sinouh de meeste indruk. Hij beheerste ook het voetballende aspect. Daar moet Andre Onana bij Ajax nog heel hard aan werken. De doelman, die vijf jaar in de jeugd van Barcelona speelde alvorens naar Ajax te verkassen, ging deze week hopeloos in de fout tijdens de wedstrijd Jong Ajax-Achilles'29 (2-1).

Tegentreffer

Het uitverdedigen ging Onana, die al tweemaal reservedoelman bij de Ajax-hoofdmacht was, heel slecht af. Het leidde op sportpark De Toekomst al snel tot een tegentreffer. En ook in het vervolg van de eerste helft keken de aanwezigen angstig toe als Onana bij een terugspeelbal weer moest uitverdedigen. Het ging vrijwel telkens mis.

In de tweede helft had de debutant het wat gemakkelijker. Hij besloot alle terugspeelballen vanaf dat moment rechts trappend weg te werken in plaats van met zijn linkervoet. Het ging echter lang niet altijd goed, want de doelman, die dat aspect van het voetbal nog onder de knie moet krijgen, ramde ook nog een aantal keren de bal zonder problemen over de zijlijn.

Een ongelukkige start voor de doelman, die wellicht op consult kan bij Ajax-directeur marketing Edwin van der Sar. De recordinternational beheerste als geen ander het vermogen om mee te voetballen.

André Onana op de bank bij het eerste van Ajax

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl