De vier grote Nederlandse banken
NOS Nieuws

Bouwbedrijven klagen over ziekenboeg banken

De afdeling Bijzonder Beheer bij banken is een "pijnbank in een martelkamer waar je bijna niet meer heelhuids vandaan komt". Dat zegt de brancheorganisatie voor bouwbedrijven NVB.

Bedrijven komen bij de afdeling Bijzonder Beheer terecht als ze in zwaar weer zitten en mogelijk hun leningen niet meer terug kunnen betalen. De NVB inventariseerde onder leden de ervaringen met Bijzonder Beheer.

Denigrerend

Bouwbedrijven hebben vooral veel klachten over de sterk veranderende bedrijfscultuur bij banken. "Bijzonder beheer helpt bedrijven niet om uit hun benarde financiële positie te komen, maar is vooral bezig om de eigen risico’s van de bank veilig te stellen en de eigen schade zoveel mogelijk te beperken", zegt de brancheorganisatie.

Een bedrijf heeft het over "zeer intimiderende gesprekken waarin bankpersoneel een denigrerende toon aanslaat”, een ander bedrijf over “hertaxaties van onroerend goed die in opdracht van de bank te laag worden getaxeerd”.

De bouwsector wil dat er een onafhankelijke instantie komt waar bedrijven met klachten over banken terecht kunnen. De resultaten van het onderzoek zijn naar de Autoriteit Financiële Markten gestuurd.

Uitgeholde buffers

De Nederlandse Vereniging van Banken zegt zich niet te herkennnen in het beeld van een 'pijnbank in een martelkamer'. "Bouwbedrijven zijn door de jarenlange crisis extra kwetsbaar", zegt een woordvoerder. "Er is sprake van overcapaciteit en uitgeholde buffers."

"We begrijpen dat Bijzonder Beheer als ingrijpend kan worden ervaren. Maar soms moet een bank ingrijpen om schade voor de bank en spaarders te voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl