Dirk Marcellis (l) en Gill Swerts weten dat NAC een zware periode doormaakt
NOS Voetbal

Donkere wolken boven NAC Breda

Het zijn moeilijke tijden voor NAC Breda. Na vijftien jaar eredivisie hangt de club degradatie boven het hoofd. Een overzicht van een roerig seizoen in Breda.

Augustus:

Na drie dertiende plaatsen op rij en een klassering als nummer vijftien in het seizoen 2013/2014 begint NAC Breda het huidige seizoen met aanwinsten als Erik Falkenburg, Aleksander Damcevski en Isak Ssewankambo nog hoopvol.

De start van de eredivisie is matig: een teleurstellend gelijkspel tegen Excelsior en een zware nederlaag tegen PSV (6-1). De ploeg herstelt zich nog met een gelijkspel tegen FC Twente en overwinningen op PEC Zwolle en FC Dordrecht.

Oktober:

Daarna volgen een pijnlijk verlies tegen buurman Willem II, dat door een doelpunt in blessuretijd met 2-1 te sterk is, en flinke nederlagen tegen Ajax (5-2) en Heracles (6-1). Vooral de nederlaag in Almelo doet pijn.

Als reactie ontslaat NAC in oktober trainer Nebosja Gudelj. Volgens de club vraagt de slechte seizoensstart om maatregelen en er is nog te weinig draagvlak voor Gudelj, die op dat moment bijna twee jaar als hoofdtrainer op de bank zit in Breda.

Eric Hellemons neemt de taken van hem over. Het is een noodoplossing. De trainer van de Bredase jeugd is de enige binnen de club met een trainerslicentie, maar als hoofdtrainer heeft hij slechts ervaring opgedaan bij de amateurs van HSV Hoek en SC Gastel.

December:

Pogingen om Gertjan Verbeek of Robert Maaskant naar Breda te lokken lopen op niets uit. De twee ervaren trainers gaan nog wel een gesprek aan met NAC, maar durven hun vingers niet te branden aan de lastige klus.

In de eerste zes wedstrijden onder Hellemons haalt NAC slechts twee punten. Gewonnen wordt er in december eindelijk weer. Cambuur wordt in Leeuwarden met 1-0 verslagen.

Bij die ene zege zou het blijven voor Hellemons. Ook in de laatste twee duels voor de winter, thuis tegen Heerenveen en Feyenoord, gaat NAC onderuit. De club probeert het opnieuw bij Maaskant, dit keer met succes.

De trainer zegt zijn baan als assistent van het Amerikaanse Columbus Crew op om zijn oude club bij te staan in de strijd tegen degradatie. Met de toezegging dat hij in de selectie mag investeren, bluft Maaskant zelfs op plek twaalf in de eredivisie te mikken.

Dirk Marcellis en Robert Maaskant dollen tijdens het trainingskamp van NAC in Valencia

Januari:

Robert Maaskant krijgt de beschikking over maar liefst zeven nieuwe spelers: Dirk Marcellis, Menno Koch, Guyon Fernandez, Ruben Ligeon, Hakim Borahsasar, Divine Naah en Felitciano Zschusschen.

Maar de start van de tweede competitiehelft is niet best: in Zwolle wordt met 4-1 verloren.

Maaskant past zijn strategie aan en kiest voor uiterst defensief voetbal. De twee volgende wedstrijden leveren net zoveel punten op. De duels met Willem II (thuis) en Excelsior (uit) eindigen in 0-0.

Februari:

De kritiek zwelt aan. De speelstijl wordt steeds defensiever. De term 'betonvoetbal' valt. Maaskant verdedigt zich. "Ik ken de kwaliteiten van mijn selectie. Daarom kiezen we voor deze stijl."

Begin februari speelt NAC twee keer thuis, tegen PSV en Vitesse. Twee keer wordt er verloren. Twee keer wordt er niet gescoord. NAC staat zeventiende en omdat FC Dordrecht steeds meer punten haalt, is het verschil met de hekkensluiter teruggelopen tot slechts drie punten.

De naam van Demy de Zeeuw zoemde al enige tijd in Breda, maar op 7 februari wordt hij eindelijk binnengehaald. Weliswaar met een klein contract, want het geld is op.

Administratief zit het kennelijk ook niet goed bij NAC. De KNVB laat de club weten dat de invalbeurten van de Serviër Milos Zukanovic onrechtmatig zijn, omdat hij niet over een werkvergunning beschikt. Een onderzoek van de voetbalbond volgt, de gevolgen moeten nog blijken.

Op 11 februari maakt Graeme Rutjes bekend dat hij opstapt. De technisch directeur ligt het hele seizoen al onder vuur en houdt de eer aan zichzelf. Hij laat weten "het benodigde draagvlak om naar behoren te functioneren niet meer te voelen".

Toekomst...

De komende twee competitiewedstrijden zullen veel duidelijk maken over de toekomst van NAC Breda. ADO Den Haag en Cambuur zijn de tegenstanders.

Robert Maaskant heeft inmiddels zijn maatregelen genomen. Hij breekt met een traditie; de selectie heeft een carnavalverbod. Er staat een trainingskamp in Zeeland op het programma.

Eindrangschikking NAC Breda in eredivisie

SeizoenPositie
2007-20083
2008-20098
2009-201010
2010-201113
2011-201213
2013-201415
Maaskant: na carnaval verliezen we meestal niet meer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl