Een chauffeur van UberPOP laat een klant uitstappen
NOS Nieuws

'Provocatie' Uber: UberPOP nog goedkoper

Uber heeft vanaf vandaag de prijzen voor een ritje met UberPOP met 15 procent verlaagd. UberPOP is een dienst waarbij particuliere chauffeurs zonder vergunning klanten rondrijden. Dat kostte ongeveer de helft van een taxirit, nu is dat dus nog minder.

De taxibranche spreekt van een 'openlijke provocatie' van Uber. De overheid en de rechter beschouwen UberPOP als een snordersdienst.

Uber zelf en individuele chauffeurs zijn al beboet voor het aanbieden van UberPOP, maar de dienst is nog steeds beschikbaar.

Harder optreden

Hubert Andela van brancheorganisatie KNV Taxi, wil dat de overheid harder optreedt tegen UberPOP. "Het is echt ongelooflijk dat de arme POP-chauffeurs, die al de kans lopen op een strafblad, nu door een rijk Amerikaans bedrijf worden gepusht om nóg verder onder het wettelijk minimumloon te werken. In de champignonteelt zou een bedrijf dat zoiets doet zeker van uitbuiting worden beticht."

Andela wil dat de Inspectie Leefomgeving en Transport meer controles gaat uitvoeren en dat er hogere boetes worden opgelegd.

Meer omzet

Uber Nederland-directeur Niek van Leeuwen verwacht dat chauffeurs meer zullen verdienen door de prijsverlaging: “In andere markten waar we actief zijn leidt iedere prijsverlaging tot een hogere omzet voor chauffeurs omdat ze minder stil staan en daardoor meer ritten per uur maken. Wij zijn er zo van overtuigd dat dit ook voor UberPOP zal gelden, dat wij komende maand alle UberPOP chauffeurs omzetgaranties zullen bieden”.

Een groep Amsterdamse taxichauffeurs heeft de gemeente onlangs gevraagd meer te doen tegen UberPOP. Ze dreigen het heft in eigen handen te nemen als dat niet gebeurt. In Rotterdam is een groep taxichauffeurs gestopt met rijden voor de legale variant van Uber omdat het bedrijf niet wil stoppen met de illegale variant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl