Team Elements kon naar het WK in Brazilië dankzij crowdfunding
NOS Sport

Crowdfunding in sport verdubbeld

Het bedrag dat door topsporters met crowdfunding wordt opgehaald, is het afgelopen jaar verdubbeld. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Douw & Koren. In totaal is er 150.000 euro opgehaald.

Gemiddeld haalden topsporters 6.600 euro op, bijeengebracht door meer dan 50 donateurs. Het geld wordt vaak gebuikt voor het betalen van hoge kosten voor trainingen of wedstrijden in het buitenland. Zoals raftteam Elements heeft gedaan. Zij staan in Nederland aan de top. Maar omdat raften geen olympische sport is, worden de sporters niet ondersteund door NOC*NSF.

Om mee te kunnen doen aan het WK in Brazilië startte het team een crowdfundingactie. Hierbij wordt via internet mensen gevraagd om een donatie. De sporters leveren afhankelijk van het bedrag een tegenprestatie.

Zesde op WK

Het doel was om 7.000 euro binnen te halen. Dat lukte en de ploeg eindigde als zesde op het WK. De beste prestatie ooit voor een Nederlands raftteam.

Voor verschillende bedragen bedacht de ploeg verschillende tegenprestaties. Zo boden de rafters onder andere aan een bedankje op sociale media te plaatsen of om mensen mee te laten trainen.

Steeds bekender

Crowdfunding wordt volgens Simon Douw van Douw & Koren steeds bekender: "Voor sommige topsporters wordt het moeilijker om hun sport te financieren omdat NOC*NSF de geldkraan gedeeltelijk heeft dichtgedraaid. En voor de laag daaronder, de talenten en de amateurs die op een hoog niveau hun sport beoefenen, is het een goede manier om dure stages of wedstrijden te bekostigen."

De bekendste topsporter die vorig jaar geld binnen wist te halen via een crowdfundingsactie was turner Jeffrey Wammes. Hij haalde 12.500 euro op met Road to Rio, zijn campagne om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Brazilië in 2016.

Voor meerkamper Pelle Rietveld betekende het succes van zijn crowdfundingsactie de terugkeer naar de top van zijn sport. Hij presteerde zelfs zo goed dat hij nu voor het eerst in zijn carrière de A-status heeft behaald en financiering krijgt van NOC*NSF.

"Voor mij is de crowdfundingsactie de onmisbare sleutel geweest in mijn succes," zegt hij nu. "Door het geld dat ik had opgehaald kon ik de uren die ik nodig had op Papendal trainen. Ik heb, gezien mijn leeftijd, nog een kans om de Olympische Spelen te halen en daar wil ik alles voor doen."

Hoog slagingspercentage

De crowdfundingsacties van sporters kennen een hoog slagingspercentage van boven de 80 procent. Jeroen Eerden, mede-bedenker van het platform CrowdSport, denkt dat het komt omdat crowdfunding positieve energie uitstraalt: "Ik ben zelf als atleet in aanraking gekomen met crowdfunding. Door mijn ervaringen hoop ik anderen te helpen. Uiteindelijk geeft de motivatie van de sporter de doorslag en met die motivatie zit het over het algemeen wel goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl