President Obama waarschuwde president Poetin aan de vooravond van de top in Minsk
NOS Nieuws

Obama voert druk op Poetin op

President Obama heeft de Russische president Poetin vanavond gevraagd om morgen in Minsk een vredesakkoord te sluiten over Oost-Oekraïne. Obama besprak met Poetin telefonisch het oplaaiende geweld in de regio, aan de vooravond van besprekingen in Wit-Rusland tussen de leiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland.

Obama wees Poetin op het toenemend aantal slachtoffers en riep hem op het overleg aan te grijpen om een overeenkomst te sluiten met zijn buurland.

"Als Rusland zich agressief blijft opstellen, doorgaat met het sturen van wapens en troepen en de rebellen financieel blijft steunen, zullen de kosten voor Rusland stijgen", waarschuwde Obama in het telefoongesprek.

Uiterst voorzichtig

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier toonde zich vlak voor de top uiterst voorzichtig over de kans van slagen van de top in Minsk. Hij zei dat alle deelnemers aan het overleg weten dat ze morgen de kans krijgen om een eerste en belangrijke stap te zetten om de angel uit het conflict te halen. "Nog niets is gewonnen. Dat er een top plaatsvindt, betekent niet dat die ook een succes wordt." Steinmeier houdt er zelfs rekening mee dat de top op het laatste moment niet doorgaat, als het geweld in het oosten van Oekraïne verder escaleert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl