Zwitserse agenten nemen het vermoedelijke schilderij van Da Vinci mee
NOS Nieuws

Zwitserse politie neemt 'Leonardo da Vinci' in beslag

De Zwitserse politie heeft een schilderij dat mogelijk werd gemaakt door Leonardo da Vinci in beslag genomen. Het werk werd meegenomen uit een bank in Lugano, nadat de Italiaanse justitie daar om had gevraagd.

Aanklagers vermoeden dat het portret zonder toestemming vanuit Italië naar de Zwitserse bank is gebracht. Ze hadden haast om het in handen te krijgen, omdat het werk op het punt stond om te worden verkocht. Een onbekende koper zou er zo'n 120 miljoen euro voor overhebben.

Het schilderij is een portret van edelvrouw Isabella d'Este (1474-1539). Het werd anderhalf jaar geleden ontdekt in de bankkluis van een Italiaanse familie die in Zwitserland woont. De politie was toen een Italiaanse advocaat op het spoor gekomen die de opdracht had gekregen om het werk te verkopen.

Links het schilderij van Isabella D'Este en rechts de schets van haar door Leonardo da Vinci

Echt of niet?

Volgens een prominente kunsthistoricus is het de geschilderde versie van een schets die zeker door Da Vinci werd gemaakt. Die tekening hangt in het Louvre in Parijs. Ook kwamen de pigmenten in de verf van het schilderij overeen met de soorten die Da Vinci gebruikte.

Andere experts twijfelen aan de echtheid van het werk. Ze zeggen dat het net zo goed in de stijl van Da Vinci kan zijn geschilderd of dat het op een later moment door een leerling van de Renaissancemeester is gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl