NOS Nieuws

Scherper toezicht voor slechte verpleeghuizen

'Dit geen verpleeghuis, dit is een gezellig dorp'

Staatssecretaris Van Rijn komt morgen met een plan van aanpak om de verpleeghuiszorg te verbeteren. De NOS weet al wat de plannen in hoofdlijnen inhouden.

De kern is dat verpleeghuizen die het slecht doen, harder worden aangepakt. Daarnaast krijgen ouderen meer te zeggen over hoe hun zorg vorm krijgt.

Het plan omvat een breed scala aan maatregelen, ongeveer twintig in totaal. De goede verpleeghuizen worden daarin nadrukkelijk van de minder goede gescheiden. Wie slecht presteert in de ogen van patiënten en hun familie, krijgt de Inspectie voor de Gezondheidszorg vaker over de vloer.

Wie het goed doet, krijgt juist minder controles. De beoordelingen moeten ook online goed te vinden zijn, zodat meteen duidelijk is wie het goed doet en wie niet.

Patiënt centraal

Patiënten krijgen dus meer regie over hun eigen 'zorgplan'. Cliëntenraden krijgen meer ondersteuning, zodat ze beter in staat zijn hun eigen wensen kenbaar te maken. Er komen 200 pilotprojecten in het land waarin gekeken wordt hoe zorg passender en vernieuwender kan.

Slecht presterende zorginstellingen worden harder aangepakt. Zodra patiënten melden dat er structureel iets mis is in de zorg, gaat een stuurgroep meekijken tot de zaak weer op orde is.

Bovendien wordt verwacht dat de branche zelf ingrijpt, bijvoorbeeld door bestuurders van buiten te betrekken bij instellingen die het niet goed doen.

Minder bureaucratie

Personeel moet minder worden lastiggevallen met bureaucratie. De komende vier jaar moet dat elk jaar 10 procent minder worden. Daarnaast moeten er normen komen voor welk type personeel het best past bij bepaalde verpleeghuizen en de bewoners daar.

Niet de regels, maar de ervaringen van mensen worden belangrijker in het meten van de kwaliteit van zorg. Weinig 'valincidenten' kan bijvoorbeeld ook betekenen dat mensen meer worden vastgebonden of beperkt in hun bewegingsvrijheid. De staatssecretaris wil een maatschappelijk debat voeren over de vraag hoeveel risico's op dit gebied aanvaardbaar zijn.

Het is nog onduidelijk hoeveel extra geld er komt om de plannen uit te voeren. Dat wordt in het voorjaar bekeken. Ook moeten nog veel onderdelen uit het plan concreter worden uitgewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl