NOS Nieuws

'Geen bezwaren raambordeel Amsterdam'

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ziet geen bezwaren tegen het plan van de gemeente Amsterdam om een prostitutiebedrijf op te richten waar vijftig vrouwen de kans krijgen om zonder pooier hun werk te doen. Dat zei hij in antwoord op vragen van de SGP in de Tweede Kamer.

SGP-leider Van der Staaij had de minister naar de Kamer geroepen omdat de partij meer duidelijkheid wilde over het plan. "Vrouwen in de etalage zetten als koopwaar: is het wel verstandig om daar als overheid aan mee te werken?" vroeg Van der Staaij. Ook wilde hij weten of het juridisch wel kan dat de gemeente eigenaar is van panden die voor prostitutie worden gebruikt.

'Geen belangenverstrengeling'

Volgens minister Opstelten zijn er vooralsnog geen bezwaren. De gemeente Amsterdam wil vijf panden met negentien ramen beschikbaar stellen die door de prostituees zelf worden gerund.

Er loopt nog een haalbaarheidsonderzoek naar het project, maar Opstelten denkt niet dat er sprake is van belangenverstrengeling of dat er juridische problemen zijn. "Amsterdam wordt zelf niet de exploitant. Er wordt nog gezocht naar een derde partij. Als dit niet lukt overweegt de gemeente zelf te verhuren. Maar die optie heeft bij de gemeente niet de eerste voorkeur".

Volgens Opstelten past het project goed binnen het beleid van de overheid om zich met de aanpak van mensenhandel en misstanden binnen de sector te bemoeien. Amsterdam denkt dat een onderneming waarbij sekswerkers zelf verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen, zal bijdragen aan een prostitutiebranche zonder misstanden en betere werkomstandigheden.

Opstelten:geen bezwaren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl