Premier Rutte tijdens de nationale herdenking van de MH17-slachtoffers
NOS Nieuws

Honderden MH17-documenten online

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Schoof heeft vanochtend honderden documenten vrijgegeven over de afhandeling van de ramp met vlucht MH17. Hij deed dat na verzoeken van de NOS, RTL Nieuws en de Volkskrant. Deze media hadden een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Het gaat om zeventig documenten die zijn uitgewisseld binnen een werkgroep van ministers die na de ramp werd gevormd. Verder zijn er 175 documenten die ambtenaren aan elkaar hebben gestuurd.

Het eerste stuk is van 19.15 uur op de 'rampdag' 17 juli, bijna vier uur na de crash. Het gaat om een eerste situatieschets onder de kop 'Nederlands passagiersvliegtuig boven Oekraïne'.

Notulen van vergaderingen zitten er niet bij. Dat gebeurt volgens het kabinet nooit bij het vrijgeven van Wob-stukken, omdat mensen in dit soort bijeenkomsten vrij moeten kunnen spreken.

Onleesbaar gemaakt

In de stukken die wel zijn vrijgegeven, zijn grote delen met zwarte viltstift onleesbaar gemaakt. Daarbij gaat het onder meer om zaken die de privacy van mensen raken, persoonlijke beleidsopvattingen van ministers of ambtenaren en kwesties die de relaties met andere landen kunnen raken.

Die zogenoemde weigergronden worden zeer ruim gebruikt: zo is ruim een half jaar na de eerste bijeenkomst met nabestaanden van de MH17-slachtoffers nog altijd de route geheim die ministers en de koning en koningin naar Nieuwegein reden.

Bij de stukken zitten ook documenten onder de kop 'Situatieschetsen & Duiding'. Daarbij gaat het om informatie uit open bronnen zoals kranten die tussen de beleidsmakers worden uitgewisseld. Het commentaar daarbij van die beleidsmakers is opnieuw zwart gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl