Gian Franco Kasper bij het WK in Beaver Creek
NOS Voetbal

Voorzitter skibond haalt uit naar FIFA

De voorzitter van de internationale skifederatie FIS, Gian Franco Kasper, heeft keihard uitgehaald naar de FIFA vanwege de gang van zaken rond het WK voetbal in Qatar. "Bij de FIFA gedragen ze zich als goden en daar handelen ze ook naar. Ze luisteren naar niemand", zei de Zwitser in Beaver Creek, waar op dit moment de WK skiën zijn.

De 71-jarige Kasper maakt zich druk over het feit dat het WK in 2022 waarschijnlijk in de winter wordt gehouden, vanwege de hoge temperaturen tijdens de zomermaanden in Qatar. Het voetbaltoernooi zou dan kunnen samenvallen met de Olympische Winterspelen, die in februari 2022 in Peking of Almaty zijn.

Tamelijk pittige brief

De FIS-voorzitter zegt totaal geen invloed te hebben op de besluitvorming: "Toen de kwestie-Qatar voor het eerst speelde, heb ik meteen namens alle wintersportbonden een brief geschreven naar meneer Blatter. Een tamelijk pittige brief, eerlijk gezegd. Ik kreeg daar nul reactie op. Het kan de FIFA allemaal niets schelen."

"Ik weet niet of het alleen aan Blatter ligt. Voor zijn hele club bestaat de wintersport niet. De FIFA heeft nog nooit naar iemand geluisterd. Het voetbal is nu eenmaal zo sterk", aldus Kasper, die ook al vijftien jaar IOC-lid is.

Discussie over speeldata

Een werkgroep van de FIFA komt over twee weken met een voorstel over de speeldata van het WK in Qatar. FIFA-baas Sepp Blatter is voorstander van een toernooi in november/december, maar veel Europese clubs prefereren mei/juni, terwijl de UEFA het WK het liefst in januari/februari zou zien. In dat laatste geval is er een overlap met de Winterspelen.

"Als het november of december wordt, dan kunnen we daar mee leven, maar niet van harte", stelt Kasper. "Maar wat kun je eraan doen? Het enige zou zijn om de landgenoten van meneer Blatter erop te wijzen dat hij de wintersport kapot maakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl