Coach Bart Veldkamp geeft Bart Swings aanwijzingen
NOS Schaatsen

Swings gaat tussen schaats-WK's skeeleren in Las Vegas

Schaatser Bart Swings gaat tussen de WK afstanden en de WK allround skeeleren in Las Vegas. De 23-jarige Belg van Team Stressless denkt zich op die manier optimaal te kunnen voorbereiden op het allroundtoernooi in Calgary (7 en 8 maart).

Swings zal in Las Vegas meedoen aan een wereldbeker en twee wedstrijden op de piste en één marathon op de weg rijden. "Ik heb de laatste jaren rond deze tijd altijd een mindere periode. Een jetlag is vaak de oorzaak. Toen ik een uitnodiging kreeg om mee te doen aan de skeelerwedstrijden in Las Vegas, vonden we dat een mooie oplossing. Ik kan dan een week eerder naar de tijdszone van Calgary", legt Swings uit.

Hedrick

In de Amerikaanse gokstad wordt door skeelerbond USA Inline Speed Skating (USAISS) voor het eerst deze wereldbeker georganiseerd. Olympisch en drievoudig wereldkampioen Chad Hedrick is het uithangbord voor het toernooi, dat van 16 tot en met 22 februari wordt verreden.

"Normaal gesproken begint het skeelerseizoen pas in maart of april. Mensen lachen erom dat ik dit ga doen, maar ik zie het juist als een perfecte voorbereiding. Tussen beide schaats-WK's zijn geen wedstrijden en ik kan me nu wel voorbereiden door wedstrijden te rijden. Ik stap direct na de WK afstanden in Heerenveen het vliegtuig in", zegt Swings, zelf twaalfvoudig wereldkampioen inline-skaten.

Geld speelt geen rol

Is de sportieve reden het enige argument voor Swings om in Las Vegas te skeeleren? Of speelt geld ook een rol? "Nee, geld speelt geen rol. Ik weet ten eerste niet wat ik kan verdienen en het blijft skeeleren hè?"

Voordat Swings de koffer pakt voor een trip naar de woestijn in Amerika, moet hij eerst nog op het ijs verschijnen bij de WK afstanden. Hij komt vanaf donderdag elke dag in actie, want hij rijdt een 1.500, 5000, 10.000 meter en een massastart. "Bij de massastart heb ik de meeste kans op een medaille, denk ik. Maar de 1.500 meter blijft een loterij. Ik hoop dat ik dit keer de gelukkige ben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl