De Syrische president Bashar al-Assad
NOS Nieuws

Assad: Syrië houdt contact met anti-IS-coalitie

Syrië krijgt informatie van de anti-IS-coalitie over aanvallen op Islamitische Staat. Dat zegt de Syrische president Assad in een interview met de BBC.

Direct contact met de Amerikanen, die de leiding over de operatie hebben, is er niet. Landen als Irak sluizen soms wel informatie door. De coalitie bevecht IS in Irak en Syrië.

"Soms krijgen we een boodschap door, een algemeen bericht. Maar er is geen tactisch overleg. Er is geen dialoog, alleen, laten we zeggen, informatie."

BBC interview met Assad

Omdat de VS de gewapende oppositie tegen hem steunt, zei Assad dat zijn land geen onderdeel wil zijn van de coalitie tegen IS. "Nee, dat kunnen we niet en dat willen we niet. We willen geen verbond met landen die terroristen ondersteunen."

Assad zei daarom ook geen behoefte te hebben aan verdere contacten met de VS. "Zij schenden internationale wetten en negeren onze soevereiniteit. Dus zij praten niet met ons en wij niet met hen."

De pogingen van de VS om de gematigde rebellen in Syrië te bewapenen, noemde Assad een luchtkasteel. Volgens hem bestaat er geen gematigde oppositie in zijn land, alleen IS en het al-Nusra Front, dat gelieerd is aan al-Qaida.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl