NOS Nieuws

'Mijn man was een held. Hij offerde zich op'

  • AFP
    Inwoners verwelkomen Nigeriaanse militairen die vechten tegen Boko Haram
  • AFP
    Het Nigeriaanse leger toont bermbommen van Boko Haram

Het noordoosten van Nigeria is zo onveilig geworden door de aanvallen van Boko Haram dat het houden van verkiezingen niet langer verantwoord is. Dat vindt de Nigeriaanse kiescommissie die de verkiezingen met zes weken uitstelde, in de hoop dat het probleem dan is opgelost. Maar Boko Haram zaait al zes jaar dood en verderf, terwijl het Nigeriaanse leger nauwelijks de middelen heeft om die strijd aan te gaan. Correspondent Bram Vermeulen sprak met de weduwe van de hoogste officier die is gesneuveld.

Rust zacht lieve papa, we houden van je.

Dat staat in het condoleanceboek dat voor het huis ligt van de weduwe en dochter van de hoogste kolonel van het Nigeriaanse leger die omkwam in de strijd tegen Boko Haram.

Correspondent Bram Vermeulen bladert samen met de weduwe door het boek. Er liggen bloemen bij. En het boek staat vol met boodschappen van andere militairen en mensen uit de stad die hun medeleven betuigen.

"Mijn gebed, mijn wens, is dat het Nigeriaanse leger lessen trekt uit wat er is gebeurd met mijn man”, zegt de weduwe. "Ik denk dat hij de laatste was die daar stond om posities te verdedigen. Hij heeft zichzelf opgeofferd. Als hij dat niet gedaan had, zouden er meer mensen gestorven zijn. Hij redde veertig anderen. Hij was een held, jazeker! En hij hield zielsveel van het Nigeriaanse leger.”

Binnen in het huis staan veel foto’s. De dochter komt aan met nog twee portretten van haar gesneuvelde vader. Het is een ontroerend tafereel. De weduwe is in het zwart gekleed.

Grote vraag is of het Nigeriaanse leger de strijd tegen Boko Haram kan winnen. "Ja”, zegt de weduwe. "Ik heb het gevoel dat ze kunnen overwinnen. Als ze tenminste blijven staan en hun vijand in de ogen kijken."

In Jos worden gedeserteerde soldaten vastgehouden

Er zijn verhalen over Nigeriaanse militairen die met Boko Haram vechten, in ruil voor geld. En er zijn ook heel veel verhalen over deserterende soldaten, vertelt Vermeulen. In de stad Jos worden 44 gedeserteerde soldaten in een ondergrondse cel vastgehouden. Zij zijn veroordeeld tot de doodstraf.

De weduwe vervolgt haar verhaal. "Mijn man is overleden bij een hinderlaag. Dus de vijand, Boko Haram, moet geweten hebben waar hij op dat moment was. Die informatie kan alleen maar van binnenuit, van mensen uit het leger, zijn gekomen.”

De weduwe blijft strijdbaar, ook na de dood van haar man. "Aan hem heeft het niet gelegen. Hij heeft bewezen een echte man te zijn. Ik ben hem daar dankbaar voor. Ik houd nog steeds van hem. Voor mij is hij niet dood…”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl