Het voormalige dienstmeisje komt aan bij de rechtbank
NOS Nieuws

Baas schuldig aan mishandeling dienstmeisje Hongkong

Een vrouw uit Hongkong is schuldig bevonden aan mishandeling en uitbuiting van haar dienstmeisje. De geruchtmakende zaak leidde vorig jaar tot ophef in Hongkong en Indonesië, waar het slachtoffer vandaan komt.

De huishoudelijke hulp kreeg weinig te eten, werd niet betaald en werd systematisch mishandeld. Zo werd de 23-jarige vrouw geslagen met een bezemsteel en kreeg ze een stofzuigerslang in haar mond geduwd.

Protesten

Toen de vrouw na maanden mishandeling terugkeerde naar Indonesië was ze zo verzwakt dat ze moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Ze moest worden verzorgd voor blauwe plekken en brandwonden.

Nadat de slechte behandeling van de vrouw wereldnieuws was geworden, gingen duizenden mensen in Hongkong de straat op om te protesteren voor een betere behandeling van buitenlandse werknemers. Ook maakte de president van Indonesië bezwaar tegen de slechte behandeling van landgenoten in China.

Hongkong telt zo'n 300.000 buitenlandse dienstmeisjes, vooral uit Indonesië en de Filipijnen. Vaak durven zij mishandeling niet aan te geven, uit angst hun baan kwijt te raken en gedeporteerd te worden.

Dankgebed

Het slachtoffer is blij met de uitspraak. Buiten de rechtbank bracht ze op haar knieën een dankgebed voor de veroordeling.

Het is nog niet bekend wat voor straf de werkgever krijgt. Dat maakt de rechter later deze maand bekend.

"Hongkong geeft mij rechtvaardigheid"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl