Afrikaanse migranten op een hek bij de Marokkaans-Spaanse enclave Melilla
NOS Nieuws

Verblijfsvergunning voor 18.000 illegalen in Marokko

18.000 illegale migranten in Marokko hebben vorig jaar een verblijfsvergunning gekregen. Ze kregen de papieren naar aanleiding van het tijdelijke migrantenbeleid dat eind 2013 door koning Mohammed werd aangekondigd. De cijfers werden op een persconferentie gepresenteerd door het Marokkaanse ministerie van Marokkanen in het buitenland en Immigratie.

Onder het nieuwe beleid konden in 2014 alle illegale migranten in Marokko onder versoepelde voorwaarden een verblijfsvergunning aanvragen. Ze moesten dan wel bijvoorbeeld aantonen dat ze al minstens vijf jaar in Marokko wonen of dat ze chronisch ziek zijn. In totaal kwamen er ruim 27.000 aanvragen binnen.

Bootjes

Marokko heeft al jaren te maken met veel illegale migranten, voornamelijk uit landen ten zuiden van de Sahara. Ze proberen op Europees grondgebied te komen door de hekken rond de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta te bestormen. Anderen steken met bootjes de Straat van Gibraltar over.

De tijdelijke maatregelen werden genomen onder druk van Europa, dat vond dat Marokko niet genoeg ondernam om de constante stroom van migranten tegen te gaan. Europa leverde ook een financiële bijdrage van tien miljoen euro, werd verteld in de persconferentie.

Kritiek

Behalve met verblijfsvergunningen moest de Marokkaanse regering de migranten ook helpen met integreren. Maar in de praktijk komt daar volgens mensenrechtenorganisaties weinig van terecht.

De meeste mensen die de felbegeerde papieren kregen, hebben nog steeds geen werk of contract. En dat contract hebben ze nodig voor verlenging van hun verblijfsvergunning, die maar een jaar geldig is. De grote vraag die deze organisaties dan ook stellen, is hoe nu verder?

Minister Birou liet op de persconferentie weten dat Marokko verblijfsvergunningen zal blijven verstrekken. Hij zei niet welke voorwaarden daaraan worden verbonden, maar maakte wel duidelijk dat 2014, en dus het tijdelijke beleid, voorbij is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl