De gepensioneerde elektricien en zijn echtgenote in 2010
NOS Nieuws

Oud-elektricien van Picasso voor de rechter

De voormalige elektricien van Pablo Picasso moet samen met zijn vrouw in Frankrijk voor de rechter verschijnen voor heling van gestolen goederen. De twee bewaarden 271 werken van de Spaanse kunstenaar (1881 - 1973) in hun garage. Volgens de erfgenamen van Picasso hebben zij die gestolen uit de woning van de kunstschilder in de Zuid-Franse gemeente Mougins.

De zaak kwam in 2010 aan het licht toen Pierre en Danielle Le Guennec een van de kinderen van Picasso benaderden om de authenticiteit van de werken te erkennen. Het stel beweert het materiaal van Picasso te hebben gekregen toen Pierre van 1970 tot 1973 voor hem werkte.

Giften

Het gaat om 180 schilderijen en schetsen, en een zakboekje met 91 tekeningen. Volgens de erfgenamen zijn het zonder twijfel originele stukken, die Picasso tussen 1900 en 1932 heeft gecreëerd en die nooit openbaar zijn gemaakt.

De erfgenamen denken dat Picasso de werken niet heeft gegeven. Volgens hen signeerde hij giften altijd, en gaf hij nooit zulke grote hoeveelheden weg. Het echtpaar blijft echter volhouden dat ze de werken hebben gekregen voor hun toewijding en goede onderlinge band.

Boete

De rechtszaak begint morgen in de stad Grasse en duurt drie dagen. Onder anderen de voormalige directeur van het Picassomuseum in Parijs, Anne Baldassari, is opgeroepen als getuige.

Het gepensioneerde echtpaar van 75 en 71 jaar hangt een celstraf van maximaal vijf jaar boven het hoofd en een geldboete van 370.000 euro, of de helft van de waarde van de kunst. De collectie is door de autoriteiten in beslag genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl