In Zeerijp voert de NAM onderzoeken uit over gaswinning
NOS Nieuws

Politiek compromis rond gaswinning verwacht

De gaswinning in Groningen zal, in ieder geval tijdelijk, iets verder teruggebracht worden. Dat melden bronnen in Den Haag aan de NOS. Minister Kamp van Economische Zaken geeft om 17.00 uur een persconferentie en zal dan details bekendmaken.

Verwacht wordt dat Kamp een politiek compromis presenteert dat regeringspartijen VVD en PvdA hebben bereikt. De kern van het compromis is dat er in de eerste helft van dit jaar iets minder gas gewonnen zal worden.

Minder gas tot zomer

In de zomer volgt er dan een definitief besluit aan de hand van een risicoanalyse die de NAM op dit moment nog uitvoert. De VVD was tegen het verder verminderen van de gaswinning, terwijl regeringspartner PvdA er juist al langer een voorstander van is.

Waarschijnlijk blijft de maximaal toegestane gaswinning 39,4 miljard kuub, maar het kabinet stemt ermee in dat er tot en met juni maar 17,5 miljard kuub gewonnen zal worden en wellicht zelfs minder. Voor de VVD is dit acceptabel, omdat de maximale gasproductie nog niet definitief aangepast hoeft te worden. Daardoor ontstaat er naar verwachting ook nog geen gat in de begroting.

Stevigere huizen

De PvdA heeft afgedwongen dat de VVD openstaat voor een nieuw gasbesluit in de komende zomer, aan de hand van de risicoanalyse. Kamp zal op zijn persconferentie waarschijnlijk ook maatregelen aankondigen om huizen in Groningen te verstevigen.

Gisteravond kwam de Groningse VVD met de eis dat de gaskraan verder dicht moet. Het lijkt erop dat die eis niet uit de lucht kwam vallen, want dit compromis zou er zeker aan voldoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl