Merkel, Poetin en Hollande tijdens een ontmoeting in het Kremlin in Moskou
NOS Nieuws

EU wacht nog even met sancties tegen Rusland

Er worden nog geen nieuwe sancties genomen tegen Rusland. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben afgesproken dat ze wachten op de voortgang van de gesprekken die worden gevoerd met de Russische president Poetin. Nieuwe sancties komen er in elk geval niet eerder dan volgende week maandag, zeggen ze.

De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande praten dezer dagen met Poetin en de Oekraïense president Porosjenko over een oplossing voor de oorlog in Oost-Oekraïne. Woensdag onderhandelen ze verder.

De Europese ministers hebben in Brussel wel bepaald welke nieuwe sancties er moeten komen als de onderhandelingen woensdag niets opleveren. "Juridisch is het allemaal rond, maar de sancties worden dus niet nu al geëffectueerd", zegt correspondent Gwen ter Horst.

Zwarte lijst

De ministers hebben de 'zwarte lijst' uitgebreid. Op die lijst staan politici, zakenmensen en militairen die betrokken zijn bij de annexatie van de Krim en de crisis in Oekraïne.

Bondskanselier Merkel praat vandaag al met de Amerikaanse president Obama over Oekraïne. De Amerikanen zijn voorstander van strengere sancties tegen Rusland.

De VS heeft zich vooralsnog niet expliciet uitgesproken voor het leveren van wapens aan Kiev, al houdt Washington alle opties open.

Bondskanselier Merkel is tegen wapenleveranties, net als veel andere Europese leiders. Zij ziet meer in diplomatiek overleg, zoals nu gaande is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl