Koenders met Europese collega-ministers in Brussel
NOS Nieuws

Koenders: vredesoverleg Oekraïne moet slagen

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken benadrukt dat het vredesoverleg over Oekraïne van woensdag moet slagen. Alle partijen doen er achter de schermen alles aan om de onderhandelingen tot een succes te maken, zegt Koenders vanuit Brussel. "En dat betekent voor Nederland: Duitsland en Frankrijk ondersteunen." Die landen ijveren voor een oplossing van het conflict in Oost-Oekraïne.

Woensdag praten de leiders van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk in Wit-Rusland over de crisis in Oekraïne.

Koenders: 'Er is een geloofwaardig plan nodig'

Volgens Koenders is deze week cruciaal. "Iedereen ziet dat Oekraïne verder wordt gedestabiliseerd, en dat daar een grote Russische verantwoordelijkheid voor is." Daarom moet er volgens de minister nu een geloofwaardig plan komen, met onderwerpen als een nieuw staakt-het-vuren, het terugtrekken van zware wapens, en de positie van Oost-Oekraïne binnen Oekraïne zelf.

Een politieke oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne lijkt vooralsnog niet te werken, maar toch is Nederland niet voor het leveren van wapens, herhaalde Koenders. Wapenleveranties zorgen nu niet voor een verbetering van de situatie en hebben niet direct effect, vindt de minister. "Ook is het voor de Russen makkelijk om dit direct te compenseren."

Een lijn trekken

Vandaag overleggen de Duitse bondskanselier Merkel en de Amerikaanse president Obama in Washington over Oekraïne. "Het is goed dat Amerika en Europa gezamenlijk een lijn trekken", vindt Koenders. Volgens de minister zijn de verschillen tussen de twee minder groot dan gedacht. "Ook de Amerikanen hebben niet gezegd dat ze nu wapens willen leveren."

Volgens Koenders zoekt iedereen naar een weg "om zonder naïviteit en een zeker mate van kracht" de situatie in Oost-Oekraïne te stabiliseren. Vandaag praten EU-ministers in Brussel over strengere sancties tegen Rusland. Volgens Koenders zijn de sancties belangrijk om de druk op de onderhandelingen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl