NOS Nieuws

Kiev wacht op wapens uit het Westen

Voor de Amerikanen is het een optie, de meeste Europese landen voelen er niets voor: wapenleveranties aan Oekraïne.

De Republikeinse senator John McCain is duidelijk. "We moeten verdedigingswapens beschikbaar stellen aan Oekraïne", zei hij op de Veiligheidsconferentie in München. De Verenigde Staten zeiden vorige week dat ze overwegen wapens te leveren aan Oekraïne in de strijd tegen de pro-Russische rebellen.

McCain: Poetin wil geen diplomatieke oplossing

De Amerikaanse vice-president Joe Biden benadrukt dat het de VS niet te doen is "om oorlog aan te moedigen, maar om Oekraïne in staat te stellen zichzelf te verdedigen".

De Amerikanen leveren nu alleen 'niet-dodelijk' materieel, zoals nachtkijkers, kogelwerende vesten en radarapparatuur aan het Oekraïense leger.

Duitsland

Biden: kom uw woorden na, president Poetin

In Europa is er weinig tot geen animo voor het sturen van wapens naar Oekraïne. Frankrijk en Duitsland, de tandem die overlegt met Rusland en Oekraïne, zijn fel tegen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier noemt het leveren van wapens een groot risico en contraproductief. Zijn collega-minister Von der Leyen van Defensie is ook duidelijk: "We zien hoe de separatisten bijna onbeperkt wapens en zware uitrusting krijgen, daardoor is het gevaar van een escalatie groot. Meer wapens brengen een oplossing niet dichterbij. We moeten politieke en economische druk blijven uitoefenen."

Frankrijk

Steinmeier: het moet mét, niet tégen Rusland

Frankrijk heeft als enige EU-land genoeg wapens om Oekraïne eventueel te bevoorraden. Maar de Franse president Hollande en minister van Buitenlandse Zaken Fabius geven de voorkeur nu nog aan diplomatie.

Ze vinden het geen goed idee om op de achtergrond te dreigen met wapenleveranties. De onderhandelingen moeten eerst een kans krijgen.

Nederland

Fabius: we moeten samenwerken en onderhandelen

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken vindt het leveren van wapens geen goed idee. "Er zijn al zo veel wapens in Oekraïne. Het grote risico van wapens vanuit het Westen is dat de Russische kant die direct zal aanvullen." Koenders is bang dat er dan een conflict kan ontstaan dat aan de Koude Oorlog doet denken.

De meeste NAVO-bondgenoten hebben weinig belangstelling voor het leveren van wapens aan het leger van Oekraïne. Volgens Defensie-minister Jeanine Hennis-Plasschaert dringen de meeste NAVO-partners erop aan "alleen materieel te leveren dat niet bestemd is om te doden".

Binnen Europa dringen de Baltische staten en Polen wel aan aan op meer militaire hulp aan Oekraïne.

Overleg

Het is nu afwachten of er woensdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een akkoord wordt bereikt tussen Rusland, Oekraïne en het Westen. Zo niet, dan zal de discussie over wapenleveranties aan Oekraïne opnieuw oplaaien.

Koenders: er is een geloofwaardig plan nodig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl