Rijksuniversiteit Groningen
NOS Nieuws

Recordaantal studenten aan universiteiten

Er studeerden niet eerder zo veel studenten aan Nederlandse universiteiten als dit collegejaar. Het zijn er 2,1 procent meer dan een jaar geleden, meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

In totaal staan er 253.482 studenten ingeschreven bij een Nederlandse universitaire opleiding. Rechtsgeleerdheid, psychologie en geneeskunde zijn de populairste studies. De grootste stijgingen waren het afgelopen jaar te zien bij rechten en bij technische studies.

Er zijn ook meer nieuwe internationale studenten. Die instroom steeg met meer dan 8 procent tot 12.680, met name uit Duitsland en China.

Minder eerstejaars

Het aantal eerstejaars nam dit collegejaar juist af, met 2,4 procent. Dat het aantal studenten in totaal zo hoog is, komt mede doordat studenten vaker voor meerjarige masterstudies kiezen. Daardoor blijven ze langer aan de universiteit verbonden.

Er stromen vooral minder leerlingen in vanuit het vwo. Het is wel zo dat dit schooljaar meer vwo'ers hebben besloten direct na de middelbare school aan een studie te beginnen dan in voorgaande jaren. Het aantal studenten dat vanuit het hbo instroomde, bleef nagenoeg gelijk.

In het collegejaar 2013/2014 zijn op de Nederlandse universiteiten 38.049 masterdiploma's uitgereikt. Dat is een stijging van 6 procent. Het aantal bachelordiploma's nam juist af: met 1 procent naar 33.508.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl