Zweden is vooral op zoek naar radiologen, gynaecologen, huisartsen en verpleegkundigen
NOS Nieuws

Scandinavië aast op Nederlandse verpleegkundigen

  • Rienk Kamer

    Verslaggever

  • Rienk Kamer

    Verslaggever

Over twee weken is ze werkloos, maar ze is niet van plan om dan thuis te gaan zitten. Sandra Ensing uit het Drentse Bovensmilde is nu nog verpleegkundige in dienst van een thuiszorgorganisatie in Dwingeloo.

Ze solliciteert zich suf, maar moet met honderden anderen hopen op die ene baan. Ze bezoekt daarom de Emigratiebeurs in Houten, op zoek naar werk in het buitenland. Ze droomt ervan om, samen met haar vriend, te emigreren. "Dat hebben we altijd al gewild, een nieuw avontuur."

Ze is niet de enige die dit weekeinde op de beurs te vinden is. Zo’n twaalfduizend bezoekers oriënteren zich op een leven in het buitenland. Scandinavië trekt de meeste aandacht. Eén van de drie hallen van Expo Houten is helemaal gereserveerd voor Noorwegen, Zweden en Finland.

  • Rienk Kamer / NOS
    Zorgverleners in de Scandinavische landen kunnen de vergrijzing niet bijbenen
  • Rienk Kamer / NOS
    Een hal van de emigratiebeurs is gereserveerd voor werkgevers uit Scandinavië
  • Rienk Kamer / NOS
    Sandra Ensing (r) krijgt informatie over Zweden van Irene Horstman

Er zijn opvallend veel medische stands. "We zijn op zoek naar radiologen, gynaecologen, huisartsen en verpleegkundigen", zegt Michael Zijp. De Zweed, met een Nederlandse vader, staat in de grote stand van een organisatie die vier ziekenhuizen vertegenwoordigt uit de regio Västa Götaland, in het westen van Zweden.

"Wij kunnen de vergrijzing in Zweden niet bijhouden, de vraag naar zorg stijgt en we leiden te weinig medisch personeel op. Daarom richten we ons op onder andere Nederland. Onze culturen staan dicht bij elkaar en hier worden steeds meer artsen en verpleegkundigen werkloos."

Tjerk Mulder van UWV/EURES (European Employment Services) bevestigt het beeld. "Er zijn zo’n 350 medisch specialisten en 1800 verpleegkundigen in Nederland die werk zoeken. Wij vertellen ze hier waar die banen te vinden zijn. En dat is vooral in Scandinavië, maar ook in het Verenigd Koninkrijk is er een schreeuwend tekort aan medisch personeel."

Eerste maanden niet eenvoudig

Irene Horstman zette anderhalf jaar geleden de stap naar het buitenland, samen met haar gezin. Ze werkt als verpleegkundige in het ziekenhuis van Ljungby in Zweden. Zij vertelt Sandra Ensing over de mogelijkheden. "Als je je diploma officieel laat vertalen, heb je grote kans op een baan bij ons. Natuurlijk moet er nog wel een gesprek volgen, maar we zoeken veel medewerkers."

Ze geeft wel eerlijk toe dat de eerste paar maanden niet eenvoudig waren, vooral voor haar twee dochters van 14 en 16 jaar. "Maar inmiddels zijn we allemaal aan het genieten."

Sandra Ensing is nog niet overtuigd. Ze gaat ook langs bij de stands van de het Verenigd Koninkrijk en de (voormalige) Nederlandse Antillen. "En dan thuis alles op een rijtje zetten. Maar het lijkt er wel op dat we naar het buitenland gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl