Premier Tony Abott brengt een bezoek aan Chinatown in Sydney
NOS Nieuws

Geheime stemming over Australische premier

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

De Australische minister-president Tony Abbott lijkt begonnen aan de laatste dagen van zijn premierschap. Conservatieve parlementariërs bepalen morgen in een geheime stemming of ze hem nog willen als leider van de partij en dus als minister-president van het land.

De conservatieven verwijten hun leider dat hij niet snapt wat de kiezers belangrijk vinden. Bovendien weigert hij te luisteren naar adviezen. De maat was eind januari vol toen Abbott, een verstokte monarchist, op eigen houtje een ridderorde toekende aan de weinig populaire Britse prins Philip.

Verkiezingsbeloftes

De populariteit van Abbott is sinds de verkiezingen fors gedaald. Hij voerde campagne als eerlijke politicus die geen verrassingen in petto had, maar toen hij eenmaal was gekozen, brak hij de ene na de andere verkiezingsbelofte.

Daarnaast voerde hij impopulaire bezuinigingen door die vooral de lagere inkomens raakten, terwijl hij hogere inkomens opzichtig buiten schot hield.

Gevoelige nederlagen

Kiezers hebben zich massaal van de partij afgewend. Tijdens de laatste twee deelstaatverkiezingen leden de conservatieven gevoelige nederlagen. De landelijke verkiezingen zijn nog anderhalf jaar weg en de partij begint zich zorgen te maken of het tij nog kan worden gekeerd.

Er hebben zich nog geen kandidaten gemeld die het rechtstreeks tegen Abbott willen opnemen, maar algemeen wordt aangenomen dat minister van Communicatie Malcolm Turnbull zich zal melden als Abbott wordt gedwongen het leiderschap op te geven. Hij was al eerder partijleider, maar werd, uitgerekend door Abbott, gewipt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl