De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry (r) met zijn Iraanse collega Zarif in Genève, vorige maand
NOS Nieuws

VS overlegt in München opnieuw met Iran

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en zijn Iraanse collega Zarif hebben onverwacht gesproken over het Iraanse nucleaire programma.

De twee zijn voor de internationale veiligheidsconferentie in München. Vrijdag spraken ze ook met elkaar.

De VS oefent druk uit op Iran om een akkoord te sluiten over het Iraanse programma. Westerse landen willen garanties dat Teheran geen atoomwapens ontwikkelt in ruil voor versoepeling van de sancties tegen Iran.

Niet het einde

Er zijn weinig details naar buiten gekomen over de ontmoeting tussen Kerry en Zarif. De Iraanse minister zei na afloop dat hij was gekomen om succes te boeken en niet "om iemand de schuld te geven van een mogelijke mislukking."

Iran en de groep landen die samen opereert als de P5+1, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland, China en de VS, hebben zichzelf ten doel gesteld voor eind maart overeenstemming te bereiken. Eind juni moeten de laatste details van het akkoord zijn geregeld.

Zarif stelde dat het in niemands belang is om die deadline uit te stellen, maar ook dat het "niet het einde van de wereld is" als er geen akkoord komt.

Gevaarlijke overeenkomst

Geestelijk leider ayatollah Khamenei van Iran zei tijdens een toespraak voor Iraans luchtmachtpersoneel dat hij zich niet zal verzetten tegen een akkoord. "Ik zou akkoord gaan met de overeenkomst die in de maak is. Onze onderhandelaars proberen onze vijanden het sanctie-wapen uit handen te nemen. Als dat lukt, is dat goed. Als het mislukt, moet iedereen weten dat we vele manieren hebben om iets tegen dat wapen te doen."

De Israëlische premier Netanyahu is fel gekant tegen een deal met Iran. Hij zei vandaag dat Israël "alles zal doen" om die tegen te houden.

"We zullen doorgaan met onze pogingen om te voorkomen dat Iran de beschikking krijgt over een nucleair wapen. We doen wat we kunnen om een slechte en gevaarlijke overeenkomst tegen te houden die een donkere schaduw werpt over de toekomst van Israël en zijn veiligheid", aldus Netanyahu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl