Luciano Slagveer

Heerenveen legt PEC over de knie

Een oppermachtig sc Heerenveen heeft in het eigen Abe Lenstra-stadion nummer drie PEC Zwolle met 4-0 weggespeeld.

Hoewel beide teams konden bogen op een goede serie (Heerenveen was al zeven competitieduels ongeslagen, PEC vier) waren de Friezen vanaf de aftrap heer en meester. Het overwicht leidde al binnen tien minuten tot een 2-0 voorsprong. Luciano Slagveer profiteerde van Zwols geklungel (Bart van Hintum schoot de bal tegen ploeggenoot Thomas Lam aan) en Sam Larsson schoot in de korte hoek raak nadat hij Bram van Polen had uitgekapt. Tussen die beide doelpunten in werd nog wel een inzet van PEC-spits Stef Nijland van de lijn gehaald.

Ook op de 4-0 was niets af te dingen.​

PEC-trainer Ron Jans

Nog voor rust liep Heerenveen verder uit. Arbiter Tom van Sichem weigerde een strafschop te geven nadat Lam Slagveer onderuit had gehaald, maar drie minuten later legde hij de bal wel op de stip na een duw van Jody Lukoki tegen Mark Uth; de Duitser benutte de penalty zelf.

Na de pauze nam Heerenveen gas terug en kwam PEC wat meer in het stuk voor. De bezoekers werden, op een schot van Ryan Thomas na, echter nauwelijks gevaarlijk en Heerenveen bleef met enige regelmaat door de Zwolse defensie dartelen.

In de slotfase voorkwam doelman Warner Hahn met de voet de 4-0 van Uth, maar enkele minuten later had hij geen verweer op een inzet van Henk Veerman. De aanvaller was maandag overgekomen van FC Volendam en stond net een minuutje in het veld.

"Ik was blij dat het afgelopen was", verzuchtte Ron Jans na afloop. "Het was een hele vervelende avond. We zijn afgetroefd. Het is een lastige tegenstander voor ons. Dat bleek in de heenwedstrijd ook al."

Jans miste ook scherpte bij zijn spelers. "Dit was de tweede keer dit seizoen dat ik dacht: dit was één wedstrijd teveel voor ons." Het overvolle programma eist langzaam zijn tol bij PEC, dat begin dit seizoen de Johan Cruijff Schaal won, Europees voetbal speelde en nog altijd actief is in de KNVB-beker. "We hebben nu acht dagen om ons te herstellen."

Echt kwaad was Jans niet. "Ze hebben wel wat krediet opgebouwd. Maar we moeten wel laten zien dat dit een incident is." En de derde plaats? "Als we aan het einde van de rit vijfde staan, zijn we ook heel tevreden."

PEC staat nog altijd derde met 39 punten, maar zondag kunnen Feyenoord (38) en AZ (38) de club passeren. Feyenoord ontvangt Cambuur en AZ gaat op bezoek bij FC Groningen.