Nicolien Sauerbreij strandt in Sudelfeld in de kwartfinales
NOS Sport

Sauerbreij: ik ben geen Heintje Davids

Graag had ze haar afscheid nog vier runs uitgesteld. "Het was zo close in de kwartfinales. Natuurlijk besefte ik dat het mijn laatste race was, maar ik had er graag nog een aantal runs achteraan gedaan. Ik blijf toch de sportvrouw die wil presteren", reageerde Nicolien Sauerbreij na haar uitschakeling bij de wereldbeker parallelreuzenslalom in Sudelfeld.

De olympisch kampioene van 2010, 35 jaar inmiddels, stond in Zuid-Duitsland voor het laatst op het wedstrijdformulier. Na bijna twintig jaar topsport is het mooi geweest. Sauerbreij moest in haar laatste grote wedstrijd net buigen voor de Zwitserse Julie Zogg.

Eerbetoon

Overal was Sauerbreij deze winter in de kwalificaties blijven steken. Vrijdag liep het eindelijk anders. "Hier krijg ik toch de bevestiging dat ik nog steeds tot de top behoor. Ik ging voor een podiumplaats. Daar heb ik weer even aan geroken. Dat is een geweldig gevoel."

De tranen ontbraken op de piste in Zuid-Duitsland, waar de collega's Sauerbreij toch in het zonnetje zetten. "Aanvankelijk had ik de gedachte: ik sla de deur achter me dicht en dat is het. Zo werkt het dus niet. Ik had maar tegen een paar vrienden gezegd dat het mijn laatste wedstrijd was, maar in zo'n dorp gaat het kennelijk toch snel. Van twee meiden kreeg ik een speciaal shirt met mijn naam, deelnames en resultaten erop gedrukt. En een lange brief. Prachtig zo'n eerbetoon."

Ik ben geen Heintje Davids.

Nicolien Sauerbreij

De snowboarders trekken de komende tijd verder over de wereld voor hun wedstrijden. Sauerbreij denkt dat er wel momenten komen dat ze de sport en het bijbehorende leven zal missen.

Ambities

"Na zo'n wedstrijd word je geleefd, heb je eigenlijk geen tijd om stil te staan bij het feit dat het de laatste race is geweest. Het echte besef zal thuis wel komen. Ik heb een mooie loopbaan gehad, met veel bijzondere dingen en mooie successen. Daar zal ik best nog aan terugdenken, maar ik ben geen Heintje Davids. Als ik zeg dat ik stop, stop ik ook."

Sauerbreij gaat nu voor een uitzendorganisatie werken. Een baan als trainer ambieert ze (nog) niet. "Ik moet nu nog niet met talenten aan de slag gaan. Gezien mijn gedrevenheid ligt dat niveauverschil nog te ver uit elkaar. Ik ga nu een nieuwe uitdaging aan. Daar richt ik me voorlopig op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl