Strijders van terreurgroep Boko Haram
NOS Nieuws

Mogelijk uitstel verkiezingen Nigeria

Nigeria gaat de presidentsverkiezingen die waren gepland op 14 februari met minstens zes weken uitstellen. Dat heeft een anonieme woordvoerder van de kiescommissie laten weten aan persbureau AP. Van regeringszijde is daar nog niets over gezegd, maar later vandaag zou er een mededeling komen, zegt de bron.

Het zou de nieuwe regionale strijdmacht meer tijd geven om het noordoosten van het land, waar Boko Haram actief is, veiliger te maken.

Gevreesd wordt dat miljoenen mensen vanwege het aanhoudende geweld niet in staat zijn om naar de stembus te gaan. Ongeveer anderhalf miljoen mensen zijn inmiddels al op de vlucht geslagen.

Groot offensief

De islamitische terreurorganisatie Boko Haram heeft vooral de afgelopen maanden hard toegeslagen. Niet alleen in Nigeria, maar ook in buurlanden Kameroen en Niger worden mensen ontvoerd en vermoord.

Tsjaad en Nigeria hebben de afgelopen twee weken een groot offensief ingezet tegen Boko Haram. Met gevechtsvliegtuigen en grondtroepen zijn opstandelingen verjaagd uit een aantal dorpen en steden. Er wordt rekening gehouden met een uitbreiding van het offensief, waaraan nog meer buurlanden van Nigeria zouden meedoen.

Leden van de regering van president Goodluck Jonathan hadden al eerder gepleit voor uitstel van de verkiezingen, maar daar is de oppositie op tegen. Die oppositie wordt aangevoerd door voormalig dictator Muhammadu Buhari, de uitdager van Goodluck Jonathan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl