Opening van de veiligheidsconferentie
NOS Nieuws

Wat staat er op de agenda in München?

Twintig regeringsleiders en zo'n zeventig ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie uit tachtig landen zijn dit weekend in de Zuid-Duitse stad München om de Veiligheidsconferentie van de VN bij te wonen. Nooit eerder hebben zoveel hooggeplaatste politieke leiders toegezegd aanwezig te zijn.

De centrale thema's van de conferentie zullen daaraan hebben bijgedragen. Er wordt gesproken over twee grote brandhaarden van dit moment, Oekraïne en het Midden-Oosten.

Verwacht worden de Duitse bondskanselier Merkel, de Amerikaanse vice-president Joe Biden en de minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Irak stuurt premier Abadi, Libanon premier Salam en Iran stuurt zijn minister van Buitenlandse Zaken Zarif.

Nederland stuurt minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Rusland en Oekraïne

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en de Oekraïense president Porosjenko staan op de gastenlijst. "Na de bemoeienissen van Hollande en Merkel is dit de eerste gelegenheid waar de Russen en de Oekraïners elkaar weer kunnen ontmoeten", zegt NOS-correspondent Jeroen Wollaars. "En waar ze over de opbrengst kunnen gaan praten."

Verder zijn NAVO-chef Stoltenberg en VN-chef Ban Ki-moon aanwezig, net als de directeuren van Greenpeace, Amnesty International en Human Rights Watch.

Vluchtelingencrisis

De conferentie is gisteren geopend met een aantal paneldiscussies over de vluchtelingencrisis en hybride oorlogsvoering, waarbij de tegenstander conventionele oorlogsvoering combineert met terreur en criminaliteit.

Vandaag is de belangrijkste dag, met de focus op Oekraïne. Merkel, Biden en Lavrov zullen een toespraak houden. De VS overweegt wapenleveranties aan Oekraïne, Merkel is daar fel op tegen.

Zondag staat in het teken van het Midden-Oosten. Onder andere de Amerikaanse, Iraanse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken zullen spreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl