NAVO-generaal Philip Breedlove
NOS Nieuws

NAVO-topman noemt Poetins vredesvoorstel onacceptabel

De hoogste militaire baas van de NAVO, generaal Philip Breedlove, noemt de voorstellen die president Poetin doet in het nieuwe vredesplan dat nu ter tafel ligt "totaal onacceptabel".

Breedlove verwees naar de gesprekken die de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande gisteren in Moskou met Poetin voerden. Zij hebben een nieuwe blauwdruk gemaakt van het akkoord van Minsk, dat morgen met de Oekraïense president Porosjenko wordt besproken.

Wapenleveranties

Wat de voorstellen van Poetin precies behelzen is niet bekendgemaakt, maar vermoed wordt dat die gaan over een groter gebied waar de pro-Russische separatisten autonomie zouden moeten krijgen.

Breedlove ziet daar niets in en benadrukt dat het Westen er rekening mee moet houden dat wapens moeten worden geleverd aan het Oekraïense leger. Eerder deze week liet de NAVO-generaal ook al doorschemeren voorstander te zijn van wapenleveranties aan Kiev, in hun strijd met de rebellen die nog steeds terreinwinst boeken.

Breedlove sprak vanuit München, waar hij is voor een grote veiligheidsconferentie. Ook de Duitse bondskanselier Merkel is daar aanwezig. Zij is juist uiterst sceptisch over wapenleveranties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl