Tim Visser scoort met een try tegen Frankrijk op de Six Nations Cup 2013
NOS Sport

Rugbyer Visser is bijna terug op topniveau

Voor Tim Visser wordt zaterdagavond hoe dan ook een mooie avond. Voor de tweede keer in zijn carrière doet hij mee aan de Six Nations Cup. "En dat blijft bijzonder", zegt de geboren Nederlander. "Dit is een speciaal toernooi, zeker in het noordelijk halfrond. Hier speelt de top van de wereld."

Vorig jaar moest hij het toernooi aan zich voorbij laten gaan. Visser lag er een tijd uit met een beenbreuk. Maar nu is hij terug. "Ik begin weer op mijn top te komen", zegt Visser. "Ik ben al bijna acht maanden aan het spelen, maar fysiek duurt het wel even voordat je weer terug op niveau bent. Vooral qua snelheid en dat is op mijn positie wel heel erg belangrijk", aldus de vleugelspeler van Schotland. "Maar het heeft allemaal wel wat langer geduurd dan ik dacht."

Dat ik in de basis begin, is wel een compliment van de coach.

Tim Visser

Topniveau of niet, de 27-jarige Visser begint zaterdagavond tegen Frankrijk meteen in de basis. "Dat is wel een compliment van de coach. Ik heb in de herfst nog één wedstrijdje mee kunnen pakken voor Schotland en om dan nu te kunnen starten geeft wel een goed gevoel."

Die basisplek krijgt Visser van bondscoach Vern Cotter, die sinds mei 2014 aan het roer staat. Voor Visser nog een redelijk nieuw gezicht dus. "Maar sinds hij bondscoach is, zijn er niet heel veel veranderingen geweest. Hij verwacht veel van de spelers als het gaat om agressiviteit en mentaliteit. Maar zolang we dat brengen, geeft hij ons de vrijheid om een eigen keuze op het veld te maken", heeft Visser gemerkt.

"Hij geeft ons de vrijheid om te spelen zoals Schotland altijd heeft gespeeld. Dat betekent veel passen, veel ruimte in het spel brengen en de bal naar de snellere spelers krijgen. Dat ligt mij wel."

Tips en weetjes

Dat Cotter de Schotse bondscoach is brengt vooral tegen Frankrijk nog een extra voordeel met zich mee. Voordat Cotter naar Schotland kwam, was hij acht jaar coach van de Franse ploeg Clermont Auvergne. "Hij had inderdaad tips en weetjes, vooral over sommige spelers die hij zelf gecoacht heeft. Dat is belangrijk voor deze wedstrijd."

Die tips en weetjes kunnen Visser en Schotland goed gebruiken. Zestien jaar lang hebben de Schotten al niet kunnen winnen van de Fransen. "Ja, dat wordt spannend", denkt Visser. "Je weet het nooit met Frankrijk. De ene keer zijn ze heel goed, maar soms komen ze ook niet opdagen. Maar ze spelen nu thuis en dan geven ze meestal wel een goede show. Dus het wordt een zware wedstrijd. Als wij op onze top spelen, hebben we een goede kans."

Doel

Een overwinning op Frankrijk zou een mooi begin zijn voor Schotland op de Six Nations Cup. "Het toernooi is geslaagd als we in de topdrie eindigen. Dat ligt vooral aan de eerste twee wedstrijden. Als je het daarin goed doet, kun je met meer moed de andere wedstrijden ingaan."

Schotland, dat tot en met 21 maart vijf keer aan de bak moet, heeft in ieder geval één meevaller. "Vorig jaar speelden we drie keer uit, nu drie keer thuis. Dat maakt ook verschil."

Zaterdagavond begint het toernooi voor Schotland, en dus ook voor de in Zeewolde geboren Visser die sinds het seizoen 2009/2010 voor Edinburgh uitkomt en in 2012 debuteerde voor de nationale ploeg. "Ik voel me thuis in Schotland en zing het volkslied dan ook uit volle borst mee."

Studio Sport brengt vanavond een uitgebreide samenvatting van het Six Nations-duel tussen Frankrijk en Schotland (23.25 uur, NPO 1).

Outsider Schotland wacht wispelturig Frankrijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl