De Amerikaanse hulpverleenster Kayla Mueller
NOS Nieuws

Ouders Kayla vragen IS om duidelijkheid

De ouders van de Amerikaanse hulpverleenster die in IS-gevangenschap zou zijn omgekomen, hebben de terreurorganisatie gevraagd om duidelijkheid over het lot van hun dochter. Uit hun verklaring blijkt dat de ouders eerder contact hebben gehad met Islamitische Staat.

IS maakte gisteren bekend dat de 26-jarige Kayla Mueller is omgekomen bij een luchtaanval van de anti-IS-coalitie op Raqqa in het noorden van Syrië. Aangezien ieder bewijs ontbreekt, betwijfelen de Amerikaanse autoriteiten of de hulpverleenster werkelijk dood is.

Privé-boodschap

"Het bericht over Kayla's dood baart ons grote zorgen, maar we koesteren nog steeds hoop dat Kayla in leven is", hebben de ouders IS laten weten. "We hebben u een privé-boodschap gestuurd en we hopen dat u ons ook privé een antwoord stuurt."

De ouders van Mueller besloten gisteren de radiostilte te doorbreken, toen de dood van hun dochter werd gemeld. Afgelopen maandag maakte president Obama bekend dat IS een Amerikaanse hulpverleenster gevangen hield. Muellers identiteit werd pas gisteren vrijgegeven.

Kayla Mueller werd in 2013 door strijders van IS ontvoerd toen ze vanuit Zuid-Turkije met een kennis was meegereisd naar de Syrische stad Aleppo, schrijft The New York Times. Daar moest de kennis een internetverbinding repareren voor Artsen zonder Grenzen.

Na een overnachting bij de hulporganisatie werden ze bij een busstation afgezet om een bus naar Turkije te nemen. Ergens op de terugweg zijn de twee ontvoerd. De man met wie Mueller samen reisde is enkele maanden geleden vrijgelaten. Hij wil niet praten over zijn ervaringen.

Levensteken

In mei vorig jaar ontvingen Muellers ouders het eerste bericht van IS over hun dochter. Dat ging gepaard met bewijs dat Kayla nog in leven was.

In juli 2014 dreigde IS Mueller te doden tenzij er een losgeld van vijf miljoen euro zou worden betaald. Ook stelde de organisatie voor de Amerikaanse te ruilen tegen een terreurgevangene die in Texas wordt vastgehouden.

Na het verstrijken van de deadline gebeurde er niets. Muellers ouders hebben de afgelopen maanden samen met de ouders van andere Amerikanen in IS-gevangenschap druk uitgeoefend op Washington om hun kinderen vrij te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl