Zondag wordt de ophokplicht beëindigd
NOS Nieuws

Niet alle boeren blij met einde ophokplicht

Zondag komt een einde aan de ophokplicht voor pluimvee. Vrije-uitloopkippen mogen dan weer naar buiten. Dat klinkt als goed nieuws voor pluimveehouders, maar niet alle kippenboeren zijn er blij mee.

Jeroen Rohaan uit Enter heeft 30.000 vrije-uitloopkippen. Hij zet de staldeuren zondagmiddag met tegenzin open. "Het weer gaat omslaan en ik verwacht dat de vogeltrek op gang komt", zegt hij. En het waren juist trekvogels die de vogelgriep eind vorig jaar naar Nederland brachten.

Het risico bestaat daarom dat kippen opnieuw worden blootgesteld aan besmettingsgevaar. "Ik zeg niet dat die gevolgen er gelijk zijn. Maar het risico bestaat wel", aldus Rohaan.

Twaalf weken

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken, die over de pluimveesector gaat, wordt door Europese regels gedwongen om een besluit te nemen over het beëindigen van de ophokplicht. Die geldt nu twaalf weken. Al die tijd mochten de eieren van opgehokte vrije-uitloopkippen nog als vrije-uitloopeieren worden verkocht. Maar als de kippen langer dan twaalf weken op stal blijven, mag dat niet meer. Dat zou grote financiële gevolgen hebben voor pluimveehouders. Dijksma moest daarom kiezen: langer ophokken, of de kippen nu naar buiten laten.

Ook LTO Nederland worstelt met het dilemma van Dijksma. Voorzitter Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van LTO had de ophokplicht het liefst nog een paar weken gehandhaafd. "Maar ik begrijp de keuze wel", zegt hij.

4 miljoen eieren

Hubers zegt dat de markt voor vrije-uitloopeieren was ingestort als de ophokplicht langer had gegolden. "Dan waren vanaf maandag 4 miljoen extra scharreleieren per dag op de markt gekomen." Volgens Hubers is dat een van de redenen dat Duitsland de ophokplicht al heeft opgeheven.

Voor Rohaan was de schadepost 2600 euro per week geweest. Hij produceert zo'n 200.000 vrije-uitloopeieren en krijgt per stuk 1,3 cent meer dan voor een scharrelei. "Als je dat landelijk bekijkt, gaat het dus om enorme hoeveelheden", zegt Hubers.

LTO pleit er al langer voor om kippen tijdens de vogeltrek standaard op te hokken. Dat zou de kans op een uitbraak van vogelgriep verkleinen. Rohaan sluit zich daarbij aan. "Er is geen andere diersoort die verplicht 365 dagen per jaar buiten moet zijn", zegt hij. Als de regels daarin soepeler waren, had hij zijn kippen nu ook nog even binnen kunnen houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl