NOS Nieuws

Ophokplicht voor pluimvee zondag opgeheven

Biologische kippen en kippen van vrije-uitloopbedrijven mogen zondag voor het eerst in drie maanden weer naar buiten. De ophokplicht voor pluimvee wordt die dag opgeheven.

Pluimveehouders moesten vanaf november vorig jaar hun kippen binnenhouden om besmetting met vogelgriep te voorkomen. Op grond van Europese regels mochten ze de afgelopen 12 weken, hoewel de kippen binnen zaten, de eieren toch op de markt brengen als vrije uitloopeieren.

Die regeling is nu beëindigd. Als de ophokplicht was verlengd, was dat een grote financiële strop geweest voor de pluimveehouders. De vrije-uitloopeieren, een kwart van alle verkochte eieren, zouden dan uit de schappen in de winkels verdwijnen.

Staatssecretaris Dijksma besloot de ophokplicht op te heffen omdat er sinds 30 november geen nieuwe besmettingen met vogelgriep meer zijn geweest in Nederland. Wel roept Dijksma de pluimveehouders op alert te blijven. Ze moeten ieder signaal dat kan wijzen op vogelgriep serieus nemen en melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl