NOS Nieuws

Nog één opvarende Westerschelde spoorloos

'Ze vonden deze meneer wonderwel nog in leven'

Op de Westerschelde wordt nog steeds één opvarende vermist nadat afgelopen nacht een binnenvaartschip was gekapseisd. Mogelijk zit deze persoon nog vast in het wrak. Twee andere opvarenden konden worden gered.

Zodra het mogelijk is, zal in het wrak gezocht worden naar de vermiste opvarende. Het deel van het schip waar die persoon zich mogelijk ophoudt, de stuurhut, is zwaar beschadigd en ingedeukt. Daardoor kunnen reddingswerkers er nog niet bij.

Nu het weer hoogwater is, kan het schip worden weggesleept. "Het schip moet van de zandplaat getrokken worden naar iets dieper water", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Dan kan de kraan erbij komen. Die kan het wrak optillen en proberen te kantelen. Als het dan is leeggepompt, want er zit natuurlijk water in, dan kan het naar Terneuzen worden afgesleept.”

Het schip sloeg rond middernacht om toen een zandzuiger bezig was zand over te laden. Waardoor het schip precies omsloeg is niet bekend. Nadat het schip op het droge was gekomen, kon de eerste opvarende worden gered. Hij werd direct aan boord genomen door de zandzuiger.

De luchtbel in het schip is zijn redding geweest

Marcel van den Nieuwendijk, KNRM

De tweede overlevende werd later door duikers uit het wrak gehaald. “Ze vonden deze meneer wonderwel in leven”, zegt Marcel van den Nieuwendijk van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. “Hij is wel zeer onderkoeld. We hebben hem opgehaald en naar de ambulance gebracht voor medische zorg.”

De man zat vast in het schip, maar had voldoende zuurstof om in leven te blijven. “Als een schip omkeert en het zinkt niet, dan zit er in de diepste punt van het schip een luchtbel", zegt Van den Nieuwendijk. "Waarschijnlijk heeft deze meneer daar gebruik van gemaakt, waardoor hij nog in leven is. Dat is zijn redding geweest.”

Voor zover bekend is er geen olie uit het schip gelekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl