Ruud Brood leidt de training bij NEC
NOS Voetbal

'Merk dat de mensen weer trots zijn op NEC'

Het zou wel weer eens een mooi weekeinde kunnen worden voor de Nijmegen Eendracht Combinatie. De koploper van de Jupiler League speelt vanavond tegen het bescheiden geklasseerde Fortuna Sittard. De concurrenten FC Eindhoven en Roda JC spelen tegen elkaar en dat terwijl NEC al een voorsprong heeft van negen punten.

De ploeg van Ruud Brood is de laatste maanden niet te stoppen. Van de laatste acht competitiewedstrijden werden er maar liefst zeven gewonnen. Alleen de eerste wedstrijd in het nieuwe jaar, bij FC Eindhoven, ging met 3-0 verloren.

Record van Volendam

NEC is hard op weg het record van FC Volendam, qua promoties en degradaties, te verbeteren. In de bijna 115-jarige geschiedenis van de club uit Nijmegen verdween NEC vijfmaal uit de eredivisie en keerde het even vaak terug. Gelet op de huidige stand in de eerste divisie is een zesde rentree in de top van het betaald voetbal aanstaande.

NEC promoveerde voor de eerste maal in 1967 met Jan Remmers als oefenmeester. De eerste keer dat de Nijmegen Eendracht Combinatie afzakte was zeven jaar later in 1974 om het verblijf in de eerste divisie tot slechts een seizoen te beperken.

In 1983 daalde de club, destijds getraind door Pim van de Meent, opnieuw af. Twee seizoenen later was de vereniging terug op het hoogste niveau en maakte Van de Meent plaats voor Sandor Popovics.

In 1991 stond Leen Looyen voor een tweede periode als oefenmeester aan het roer in het Goffert-stadion. Hij kon de rood-zwarte brigade echter niet behoeden voor degradatie. Het duurde vervolgens tot 1994 eer NEC met Jan Pruijn als trainer het verloren terrein heroverde.

Johan Neeskens en Mario Been

Nadien speelde NEC tot medio 2014 onafgebroken in de eredivisie en kende de ploeg ook diverse hoogtepunten, waarbij onder leiding van Johan Neeskens en later Mario Been ook Europees voetbal werd bewerkstelligd.

Het vorige seizoen was een regelrecht drama voor NEC, dat al snel afscheid nam van trainer Alex Pastoor en lijdzaam moest toezien hoe het seizoen met clubicoon Anton Janssen als technische baas miserabel verliep.

In de nacompetitie was het uiteindelijk Sparta dat NEC in rouw dompelde. De degradatie betekende het einde van Janssen als hoofdtrainer en ook technisch-directeur Edo Ophof kon zijn biezen pakken.

Duidelijke opdracht: promotie

De opdracht voor Brood, de nieuwe trainer, was voor de start van dit seizoen duidelijk: promotie naar de eredivisie afdwingen met een vernieuwde selectie.

Met nog zestien speelronden voor de boeg is het NEC van Brood onaantastbaar. De ploeg scoorde al 56 keer en kreeg slechts negentien goals tegen. Alleen FC Emmen maakte twee doelpunten meer.

"En dat is heel knap voor een club die een totale metamorfose heeft ondergaan waarbij er in totaal 37 spelers in en uit zijn gegaan," vindt Brood. "NEC heeft financieel een stap terug moeten doen na de degradatie. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk terug te keren in de eredivisie. Ik merk dat de mensen weer een beetje trots zijn op NEC."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl