Jon Dahl Tomasson scoort voor Heerenveen
NOS Voetbal

Heerenveen als succesvol handelshuis

Het stormde de afgelopen jaren behoorlijk in de bestuurskamer van voetbalclub sc Heerenveen. Directeuren en bestuurders kwamen en verdwenen vaak weer net zo snel van het toneel. Maar ondanks alle bestuurlijke perikelen blijft de Friese handelsgeest onaangetast.

Afgelopen week verkocht Heerenveen de pas 19-jarige Daley Sinkgraven voor bijna zeven miljoen euro aan Ajax. Opnieuw een lucratieve transfer voor de Friese penningmeester.

Het 'handelshuis Heerenveen' ontstond midden jaren negentig. De toenmalige voorzitter Riemer van der Velde scoutte veelal zelf jonge talenten en liet die rijpen in Friesland om ze vervolgens voor veel geld van de hand te doen.

'Handelshuis Heerenveen'

Het begon in 1997 met de overgang van Jon Dahl Tomasson naar Newcastle United. De Deense aanvaller leverde Heerenveen drie miljoen euro op. Een jaar later ging Ruud van Nistelrooij voor 6,4 miljoen euro naar PSV.

Daarmee verdienden de Friezen ruim vijf miljoen euro, want de spits had maar een miljoen euro gekost, toen hij van FC Den Bosch overkwam.

Huntelaar en Sulejmani

Ronduit sensationeel was de transfer van Klaas-Jan Huntelaar naar Ajax. Heerenveen had 100.000 euro voor hem betaald aan AGOVV, maar ontving negen miljoen euro van de Amsterdammers.

Het meeste geld verdiende Heerenveen aan de Serviër Miralem Sulejmani. Hij werd voor 250.000 euro gehaald bij Partizan Belgrado en ging voor ruim zestien miljoen euro naar Ajax. Deze transfer in juli 2008 geldt nog altijd als de grootste binnen Nederland.

Van der Velde en zijn secondanten zorgden telkens voor een goedgevulde kas. Niet alle transfers pakten goed uit, maar het merendeel was succesvol. Ooit strikte Heerenveen de Braziliaan Afonso Alves, die voor het Zweedse Malmö FF uitkwam. De Friezen betaalden 4,5 miljoen euro voor de prijsschutter.

Dat leek heel veel geld en er was twijfel of hij die som geld waard was. Maar halverwege het seizoen 2007/2008, nadat Alves het voorgaande seizoen met 34 doelpunten topscorer van de eredivisie was geworden en in een wedstrijd tegen Heracles zelfs een zevenklapper had genoteerd, verkaste hij voor twintig miljoen euro naar het Engelse Middlesbrough.

Griekse topper

Een andere spits vulde de clubkas ook met vele miljoenen. Georgios Samaras kwam in 2002 als 16-jarige Griekse jongen naar Nederland. Hij kostte Heerenveen alleen een opleidingsvergoeding en ging in januari 2006 voor 8,5 miljoen euro naar Manchester City.

Financiële klappers werden ook gemaakt met de Kroaat Daniël Pranjic, die voor 7,7 miljoen Heerenveen verruilde voor Bayern München, en Bas Dost die voor 3,1 miljoen van Heracles kwam en weer voor ruim zeven miljoen euro naar VfL Wolfsburg vertrok.

Luciano Narsingh kwam gratis binnen na weggestuurd te zijn bij AZ. PSV had een paar jaar later ruim vier miljoen voor hem over. Liverpool betaalde vijf miljoen euro voor Oussama Assaidi, die voor een half miljoen was gehaald bij De Graafschap.

En dan was daar vorig jaar nog topschutter Alfred Finnbogasson. De IJslander ging voor acht miljoen euro naar het Spaanse Real Sociedad wat een winst betekende van ruim zeven miljoen.

Hetzelfde gold voor de inmiddels bij Southampton belandde Filip Djuricic. Hij kwam in 2010 over van het Servische RAD Obrenovac en ging in 2013 naar Benfica: opbrengst 8 miljoen.

Ten einde?

En wie zegt dat het koopmanschap van Heerenveen ten einde is, komt bedrogen uit. Vorige week verkocht Heerenveen voor bijna zeven miljoen euro de talentvolle 19-jarige middenvelder Daley Sinkgraven aan Ajax. De Drent speelde vanaf zijn jeugdjaren bij Heerenveen en zijn transfer was dus pure winst.

Wie volgt, vragen ze zich in Heerenveen af. Gaat de Zweed Sam Larsson straks voor een kapitaal weg of is de Duitse schutter Mark Uth eerder aan de beurt?

Goede transfers afsluiten is al jarenlang een bekend kunstje van Heerenveen, ook nu ere-voorzitter Riemer van der Velde daar allang geen daadwerkelijke bemoeienis meer mee heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl