Manon Melis tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië in april 2014
NOS Voetbal

Melis denkt elke dag aan het WK

Ze speelde meer interlands (116) dan Frank de Boer (112) en maakte meer doelpunten (53) voor Oranje dan Robin van Persie (49). Manon Melis weet haar kwaliteiten goed om te zetten in resultaat. Dat gaat de 28-jarige topscorer aller tijden van het Nederlands vrouwenelftal deze zomer ook proberen als Oranje voor het eerst aanwezig is op een wereldkampioenschap.

Deze week begint de voorbereiding van het team met een eerste trainingskamp en een oefenwedstrijd op zaterdag tegen Thailand, eveneens een WK-ganger. "Ik denk er elke dag wel even aan. Zo van: oh ja, in juni gaan we naar het WK", vertelt Melis.

"Die gedachte werkt stimulerend. Zeker nu de voorbereiding met veel fysieke trainingen is begonnen. Dat is pittig. Je wilt altijd een goede voorbereiding draaien om direct goed bij je club te beginnen, maar nu denk ik ook aan het WK. Ook daar moet ik fit zijn en er staan."

Negen seizoenen Zweden

Waar haar teamgenoten van Oranje aan de tweede seizoenshelft zijn begonnen in de BeNe League, staat Melis aan de vooravond van haar tweede seizoen bij Kopparbergs/Göteborg FC, omdat de competitie in Zweden over een kalenderjaar wordt gespeeld.

Het is haar negende seizoen in Zweden. Begin 2007 streek de Ridderkerkse neer in Malmö. Als pionier in het buitenland groeide ze uit tot de beste speelster in een van de sterkste vrouwencompetities van de wereld. Melis werd bij haar eerste club LdB Malmö drie keer kampioen, drie keer topscorer en één keer verkozen tot beste speelster van Zweden.

Melis, topspits en topscorer van Oranje
2008: Manon Melis, Nederlands toptalent in Zweden

Waar ze in het begin nog voor een "appel en een ei" speelde, krijgt ze tegenwoordig - mede dankzij een agent die over haar contracten onderhandelt - "lekker betaald".

Terugkeren betekent afbouwen

"Het vliegt voorbij, voor je het weet, stop ik er alweer mee", filosofeert ze hardop. "Ik heb met mijn vriend een huis gekocht in Barendrecht, maar voetbal ondertussen al negen jaar in Zweden. Dat is best lang. Voetbal is belangrijk, het is mijn werk, ik verdien er geld mee. Maar soms vraag ik mijzelf af of het me nog waard is om zo veel tijd van mijn leven in een ander land door te brengen."

Zolang het niveau van de Nederlandse competitie niet snel omhoog gaat, betekent terugkeren al snel afbouwen voor Melis. "Als Nederlands team zitten we de laatste jaren in de lift, maar wat ik meekrijg van de competitie, is dat het niveau te laag is, vooral dat van de Belgische clubs."

Die noemen wij 'renkippen', want die houden nooit op.

Manon Melis

Maar eerst het WK. Melis ziet kansen voor haar team, dat met 4-3-3 "op z’n Hollands" zal gaan spelen. "Ik denk dat het halen van de tweede ronde mogelijk is. Het is erg leuk dat we tegen het gastland Canada spelen. Een vol stadion, veel aandacht. Van China weet ik dat ze best goed zijn en dan heb je nog Nieuw-Zeeland. Die noemen wij 'renkippen', want die houden nooit op. Superfanatiek zijn ze, maar qua techniek zijn wij beter."

De voorbereiding op het WK begint zaterdag in het Polman-stadion in Almelo, met de oefenwedstrijd tegen Thailand. Eind februari is het team vervolgens twee weken bij elkaar op Cyprus voor een vriendschappelijk toernooi.

"In een flow, dat was lekker"

Juist daar waar in de afgelopen WK-kwalificatie volgens Melis de ommekeer plaatsvond. "We begonnen slecht aan die kwalificatie, met een gelijkspel en een verliespartij in eigen huis. We dachten toen het WK wéér te gaan missen. We voelden de kritiek. Daar op Cyprus hielden we veel gesprekken, waren we hard naar elkaar. De focus ging daarna van wedstrijd op wedstrijd. We kwamen in een flow, dat was echt lekker."

Op 6 juni speelt Nederland de eerste WK-wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Als Nederland goed presteert, kan de ploeg zich kwalificeren voor de Olympische Spelen. En in 2017 is het EK in Nederland. "Daar wil ik natuurlijk allemaal bij zijn, maar ik weet ook dat je sommige dingen niet kunt plannen in het leven. Kinderen krijgen, bijvoorbeeld. Ik ga aan het einde van het jaar proberen alles op een rijtje te zetten. En dan beslis ik of ik doorga."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl