Een snelheidscontrole
NOS Nieuws

'Snel actie nodig voor minder verkeersslachtoffers'

Er moeten meer maatregelen worden genomen om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. De snelheid van automobilisten moet vaker worden gecontroleerd, weggebruikers moeten betere verlichting voeren en mensen die vaak in de fout gaan, moeten steeds hogere boetes krijgen. Dat zeggen de ANWB en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Als minister Schultz van Haegen van Verkeer niet snel ingrijpt, lukt het niet om het aantal verkeersslachtoffers flink te verminderen, zeggen de ANWB en de SWOV.

In 2013 waren er 18.800 ernstig gewonden in het verkeer. In 2020 moet dat aantal volgens Schultz gedaald zijn tot onder de 10.600. Maar die doelstelling is met het huidige beleid niet realistisch, zeggen beide organisaties.

Schultz ziet weinig in verplichting fietshelm
'Meer maatregelen, minder verkeersslachtoffers'

Fietshelm

De ANWB en de SWOV vinden dat alleen een combinatie van strenge maatregelen nog kan helpen, ook al stuiten die op veel weerstand van weggebruikers.

Zo wordt er al een tijdje gepraat over het verplicht stellen van een fietshelm. Veel fietsers voelen daar niets voor. Uit cijfers van de SWOV blijkt dat zo'n verplichting voor fietsers en snorfietsers vijftien doden per jaar scheelt.

Schultz ziet weinig in een helmplicht voor bepaalde groepen fietsers. Als je een helm draagt op de fiets, is dat vrijwillig, benadrukte ze.

Ze voelt er wel voor om te kijken hoe provinciale en gemeentelijke wegen veiliger kunnen worden. Op dat soort wegen zou volgens de minister ook wel meer kunnen worden gecontroleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl