Merkel, Porosjenko en Hollande in Kiev
NOS Nieuws

Merkel en Hollande op vredesmissie in Moskou

De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande praten vandaag in Moskou met president Poetin. Ze komen met voorstellen om de oorlog in het oosten van Oekraïne te beëindigen.

Merkel en Hollande hebben gisteren in Kiev gesproken met de Oekraïense president Porosjenko. Wat dat gesprek heeft opgeleverd, is niet bekendgemaakt.

De Russische regering heeft gezegd dat ze het initiatief van Merkel en Hollande verwelkomt en dat Moskou openstaat voor "een constructieve discussie". Maar volgens correspondent David-Jan Godfroid kan het vandaag moeilijk worden. "Poetin heeft wel vaker iets gezegd en hij is een harde onderhandelaar."

Russisch voorstel

President Poetin had Merkel en Hollande voor hun vertrek naar Oekraïne een voorstel gestuurd om met Porosjenko te bespreken. Omdat Merkel en Hollande na afloop van het overleg in Kiev niets wilden zeggen, is het niet duidelijk wat Poetin heeft voorgesteld en hoe Porosjenko op de voorstellen heeft gereageerd.

De gevechten in Oost-Oekraïne tussen separatisten en het regeringsleger zijn de afgelopen weken opgelaaid. Rusland wordt ervan beschuldigd dat het wapens levert aan de separatisten. Moskou spreekt dat tegen.

VS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Kerry, heeft gisteren nog eens hard uitgehaald naar Rusland. "Laat er geen twijfel over bestaan wie de mogelijkheden voor vrede hier blokkeert", zei Kerry in Kiev na een gesprek met president Porosjenko.

Later voegde hij eraan toe dat president Obama alle opties openhoudt om het conflict in Oost-Oekraïne te beëindigen. Militaire hulp aan Kiev is er een van, zei Kerry.

Bondskanselier Merkel en president Hollande worden in de loop van de middag in Moskou verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl