Gamefonds: overheid snapt tech-sector niet
Initiatiefnemers achter het investeringsfonds GameOn willen zonder hulp van de overheid verder. Het fonds is opgericht om veelbelovende gamebedrijven in Nederland op weg te helpen.
Game-ondernemer Reinout te Brake kondigde de oprichting van het fonds vorig jaar aan. Investeerders zouden er 5 miljoen euro in stoppen en hij rekende op 5 miljoen euro van de overheid.
Directeur-generaal Bedrijfsleven & Innovatie Leeftink van Economische Zaken zei eerder tegen website Venturebeat.com dat de overheid veelbelovende initiatieven in de game-industrie onder bepaalde omstandigheden wil helpen financieren.
Obstakels
In de praktijk loopt ondernemer Te Brake bij de overheid tegen te veel obstakels aan, zegt hij. "We hebben veel met de overheid gesproken, maar het ging te veel tijd kosten. Het werd bijna een dagtaak om de financiering aan te vragen en dan was er nog geen zekerheid dat we het geld kregen."
"Het is überhaupt de vraag of de overheid de tech-sector begrijpt. Ze willen een tienjarenplan. Binnen de tech-scene faal je heel snel of je rolt door en je verkoopt je bedrijf. Een tienjarenplan is meer iets voor een bedrijf als Philips."
Het ministerie van Economische Zaken zegt in de reactie dat GameOn nog altijd een aanvraag kan indienen en dat er tot op heden geen aanvraag van het fonds ontvangen is.
Economische Zaken zegt dat investeerders bij hun aanvraag worden begeleid en wijst erop dat er de afgelopen 2 jaar in acht fondsen voor 34 miljoen euro is geïnvesteerd. Alleen fondsen met een solide businessplan maken kans op een bijdrage van de overheid.
Achterstand
Volgens Te Brake loopt de game-industrie in Nederland achter. Elders in Europa komt een aantal grote spelers op, zoals Rovio (Angry Birds), King (Candy Crush) en MAG Interactive (Ruzzle).
"In Europa vind je tientallen bedrijven die vele miljoenen verdienen met hun games. In Nederland hebben we die bijna niet."