Vluchtelingen verlaten Debaltsevo
NOS Nieuws

'Plaatselijke gevechtspauze in Oost-Oekraïne'

Pro-Russische separatisten hebben een tijdelijk staakt-het-vuren voorgesteld voor het gebied bij de stad Debaltsevo. Dat schrijven Russische media. De Oekraïense regering zou ermee hebben ingestemd.

Het staakt-het-vuren, dat om 07.00 uur Nederlandse tijd van kracht moest worden, moet inwoners de kans geven om de stad te verlaten. Ze krijgen de keus of ze naar gebied willen dat door het Oekraïense leger wordt beheerst, of naar een stad die in handen is van de separatisten.

'Lijkt serieus'

Correspondent David Jan Godfroid weet niet of het bestand vanochtend ook daadwerkelijk is ingegaan. "Het is lastig te beoordelen", zei Godfroid iets na 07.00 uur op Radio 1 vanuit Donetsk. "Want Debaltsevo ligt hier een stuk vandaan. Maar het lijkt wel serieus."

Bij Debaltsevo is de afgelopen week zwaar gevochten. De separatisten proberen de stad in handen te krijgen. "De stad is omsingeld door pro-Russische strijders en het Oekraïense leger verdedigt", zei Godfroid.

  • EPA
    Een krater in de weg na beschietingen in Debaltsevo
  • AFP
    Resten van een raket die is achtergebleven na beschietingten
  • AFP
    Een huis is kapot geschoten in Debaltsevo

Hoelang een eventueel bestand duurt, is onduidelijk. "Het zou kunnen dat de gevechten weer doorgaan als de burgers weg zijn. Dat hangt ook heel erg af van de besprekingen die nu gaande zijn."

De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande spreken vandaag met Poetin. Gisteren spraken ze met zijn Oekraïense ambtgenoot Porosjenko.

Merkel en Hollande praten in Kiev en Moskou

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl