NOS Nieuws

Schip omgeslagen op Westerschelde

  • Provicom
    Het binnenvaartschip Rick is een zogeheten beunschip
  • Provicom
    Duikers kunnen het wrak niet in omdat de stuurhut in elkaar is gedrukt
  • Provicom
    Eén opvarende is gered en twee mensen worden vermist

Op de Westerschelde is een binnenvaartschip met drie mensen aan boord omgeslagen. Dat gebeurde rond middernacht, toen een zandzuiger bezig was zand over te laden. Waardoor het schip, de Rick, omsloeg is onbekend.

Eén opvarende is gered. Hij werd direct aan boord genomen door de zandzuiger. Zijn twee collega's worden vermist. Waarschijnlijk zijn ze nog aan boord; ze lagen te slapen toen het schip omsloeg.

Klopsignalen

De kans dat ze nog leven, lijkt klein. Duikers kunnen het wrak niet in omdat de stuurhut in elkaar is gedrukt. Volgens de Kustwacht is de situatie instabiel en gevaarlijk. De duikers hebben klopsignalen gegeven, maar die werden niet beantwoord.

Aanvankelijk werd ook in de omgeving gezocht, onder meer door boten die in de buurt waren en met een helikopter. Die zoekactie werd na enkele uren gestaakt. Er ligt nu nog één reddingboot bij de Rick. Het omgeslagen schip is vastgelegd aan een sleepboot, zodat het niet kan wegdrijven. Vanuit Sluiskil is een drijvende bok onderweg voor de berging.

Eb

De reddingsdiensten wachten nu eerst af tot het eb wordt, zodat het schip mogelijk droogvalt en ze er toch in kunnen. Door de stroming is het voor duikers nu te gevaarlijk om naar binnen te gaan. De duikers zijn onder meer van de Belgische marine.

Het binnenvaartschip Rick is een zogeheten beunschip. Dat is een schip met een dubbele wand, die zorgt voor extra laadvermogen. Dat is nodig om grote hoeveelheden zand te kunnen vervoeren.

Helikopter op zoek naar overlevenden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl