Minister Schultz spreekt, voor de ondertekening van het verdrag over de zeesluis
NOS Nieuws

Terneuzen krijgt een nieuwe zeesluis

Nederland en Vlaanderen hebben in Terneuzen een verdrag getekend voor de bouw van een nieuwe zeesluis in de Zeeuwse stad.

De sluis moet de havens van Terneuzen en Gent beter met elkaar verbinden. Binnenschepen zullen sneller kunnen doorvaren naar België en Frankrijk.

Concurrentiepositie

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur was naar Zeeland gekomen om met haar Vlaamse ambtgenoot Weyts de documenten te ondertekenen die de aanleg mogelijk maken. "Hiermee verstevigen we de concurrentiepositie in Noordwest-Europa van zowel de binnenvaart, de zeevaart, als de havens. Ik ben verheugd met dit bereikte akkoord", zei ze.

Ook Weyts is tevreden. "Deze sluis is van belang voor zowel Vlaanderen als Nederland. Deze levert een verbetering van de maritieme toegang van de haven van Gent en Terneuzen en geeft een reductie van de wachttijden voor de binnenvaart."

De aanleg van de sluis gaat 920 miljoen euro kosten. Nederland betaalt daarvan 155 miljoen, Vlaanderen de rest. Als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste schepen in 2021 door de nieuwe sluis varen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl