Minister Schippers bij het ministerie van Algemene Zaken (archieffoto)
NOS Nieuws

Kabinet komt met alternatief voor zorgwet

Het kabinet komt met een alternatief voor de omstreden zorgwet van minister Schippers. Dat melden bronnen aan de NOS na berichtgeving van RTL Nieuws.

Er komt een aantal aanpassingen in de huidige zorgwet. Om het probleem van de vrije artsenkeuze op te lossen, zou afgesproken zijn dat de nieuwe budgetpolis niet doorgaat. In plaats daarvan kunnen mensen korting krijgen op het eigen risico als ze naar een zorgaanbieder gaan waarmee hun verzekering een contract heeft.

Doordat de huidige zorgwet wordt veranderd, zouden de plannen niet door de Tweede en Eerste Kamer hoeven.

Een broedende kip moet je niet storen. En ik ben dan nu de kip.

Minister Edith Schippers (VVD) over haar alternatief voor de zorgwet

Broedende kip

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is er nog geen definitief plan. Het ministerie benadrukt dat het doel is om een miljard aan bezuinigingen te realiseren en presenteert binnenkort een breed pakket aan maatregelen.

Minister Schippers zei vanavond dat ze nog niets kan zeggen. "Een broedende kip moet je niet storen. En ik ben dan nu de kip."

Schippers alternatief zorgplan: broedende kip niet storen

Reacties

De constructieve oppositiepartijen, D66, ChristenUnie en de SGP, laten in een reactie weten niet betrokken te zijn bij de nieuwe zorgplannen. ChristenUnie-leider Slob vindt de oplossing "merkwaardig, want we hebben vanaf het begin aangegeven dat het kabinet niet met slimmigheidjes de Tweede en Eerste Kamer moet omzeilen".

GroenLinks wil begin volgende week een debat met minister Schippers over het alternatieve zorgplan. Kamerlid Ellemeet: "Het kabinet lijkt nu via een omweg toch de vrije artsenkeuze te beperken: lage inkomens lijken nog steeds een forse financiële prikkel te krijgen om naar de zorgaanbieder te gaan die de zorgverzekeraar voorschrijft, zonder dat deze gecontracteerde zorg aantoonbaar betere zorg is."

Eerste Kamer

Eerste Kamerleden voor de PvdA Duivesteijn, Ter Horst en Linthorst stemden in december tegen de zorgwet omdat ze de inperking van de vrije artsenkeuze niet voor hun rekening wilden nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl