NOS Nieuws

Keppeltje van haar tegen antisemitisch geweld

Haarstukje moet keppeltje camoufleren

Een Israëlische kapper denkt een oplossing te hebben gevonden voor joden die bang zijn dat hun keppeltje hen doelwit maakt van antisemitisch geweld. Hij heeft een keppeltje ontwikkeld dat eruitziet als gewoon haar.

Kapper Shalom Koresh kwam een half jaar geleden op het idee toen hij sprak met een klant die door Europa had gereisd. "Hij zei dat het antisemitisme daar toeneemt, dus dacht ik: waarom maak ik geen keppeltje dat sprekend lijkt op haar?"

Het keppeltje is enkele centimeters breed en gemaakt in dezelfde kleur en textuur als het haar van de drager. Wie echt haar wil, is 70 euro kwijt, een synthetisch exemplaar kost 45 euro.

Het haarstukje moet het keppeltje afdekken

Frankrijk en België

Koresh zegt dat er vooral bestellingen zijn binnengekomen uit Frankrijk en België. Daar waren enkele veelbesproken aanslagen op de joodse gemeenschap, zoals de gijzeling van een koosjere winkel in Parijs en de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel.

Hoeveel exemplaren de kapper al heeft verkocht, wil hij niet vertellen. "Maar door de media-aandacht heb ik al meer aanvragen binnengekregen via de mail."

Er is geen enkel gebod in de Torah dat een keppeltje verplicht.

Hoogleraar aan de Hebreeuwse Universiteit

Een hoogleraar aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem betwijfelt of Koresh er rijk van zal worden. Volgens de joodse traditie moeten mannen dan wel het hoofd bedekken uit eerbied voor God, maar hoeft dat niet noodzakelijkerwijs met een keppeltje.

"In het buitenland dragen joden soms al een honkbalpetje om niet op te vallen. Soms doen ze hem ook gewoon af. Er is geen enkel gebod in de Torah dat het verplicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl