Kaasboeren
NOS Nieuws

Export voedingsmiddelen naar Rusland opgedroogd

De economische sancties tegen Rusland en de Russische handelsboycot van groente, fruit, kaas en vlees hebben de Nederlandse export in vier maanden tijd minstens 172 miljoen euro gekost. De export liep in de periode van augustus tot en met november met 86 procent terug.

Vooral de kaassector kreeg klappen, de helft van het exportverlies komt voor rekening van de zuivelindustrie.

De totale export naar Rusland daalde in die vier maanden met 191 miljoen euro, ofwel 8 procent, waarvan dus 172 miljoen ten gevolge van de boycot.

Kaas

De kaasmakers en -exporteurs zagen in vier maanden tijd hun afzet met 96 miljoen euro teruglopen. De vleessector is qua schade tweede met een exportdaling van ongeveer 50 miljoen euro. De groenten- en fruitkwekers verloren 7 miljoen euro aan export.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de balans opgemaakt van de gevolgen van de boycot. Eind juli 2014 legde de Europese Unie economische en financiële sancties op aan Rusland voor zijn rol in het conflict in Oekraïne en het neerhalen van de MH17. Rusland reageerde een week later met een boycot van Europese groenten, fruit, vlees, vis en zuivelproducten. Die boycot heeft Nederlandse fruittelers, kaasmakers en de vleesindustrie geld gekost.

Russische crisis

De handelsoorlog met Europa hakte er ook in aan Russische zijde. De import van groenten, fruit, vlees en zuivel uit andere landen lukte maar gedeeltelijk. Bovendien stegen de prijzen voor Russische consumenten fors.

De Russische economie verzeilde door de Oekraïne-crisis in een diepe recessie. De roebel halveerde in waarde, de rente steeg, en de inflatie schoot omhoog. De scherp dalende olieprijs was een belangrijke oorzaak van de recessie. De olie- en gasinkomsten van bedrijven en de Russische staat verminderden met tientallen miljarden.

De impact van de recessie op Russische consumenten en bedrijven is immens en heeft mogelijk een nog grotere invloed op de Nederlandse export dan de boycot. De koopkracht is gedaald en bedrijven schrappen orders, onder meer omdat de goedkope roebel Europese machines en vrachtwagens onbetaalbaar maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl